Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tanjugov odgovor na tekst Glasa Amerike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2019.

Autor: Tanjug Izvor: Cenzolovka

Tanjugov odgovor na tekst Glasa Amerike

U tekstu pod naslovom „Ne, Stejt department nije čestitao Haradinaju odlazak u Hag“, Glas Amerike (VOA) ispravlja Tanjug i precizira da je američko ministarstvo „pozdravilo“, a ne „čestitalo“ Haradinajevu odluku, i pri tom podelio saosećanje sa Haradinajem, izneo niz neutemeljenih kvalifikacija na račun Tanjuga.

U tekstu pod naslovom „Ne, Stejt department nije čestitao Haradinaju odlazak u Hag“, Glas Amerike (VOA) ispravlja Tanjug i precizira da je američko ministarstvo „pozdravilo“, a ne „čestitalo“ Haradinajevu odluku, i pri tom podelio saosećanje sa Haradinajem, izneo niz neutemeljenih kvalifikacija na račun Tanjuga i „objasnio“ američku politiku i narativ koji se „promoviše u tabloidnoj štampi i medijima bliskim vlastima u Srbiji“.

Ali, krenimo redom.

Tanjug je pre dva dana vest o stavu Stejt departmenta preuzeo sa Glasa Amerike – servis na albanskom jeziku, što je inače, bio jedini dostupan izvor u tom trenutku, jer tek kasnije tekst se pojavio na srpskom.

Tekst je Tanjug preveo pomoću Gugl translejta sa albanskog na engleski i srpski jezik i u oba slučaja citat koji je naveo Glas Amerike preveden je, kako je i Tanjug citirao: „Američki Stejt department čestitao je danas odluku Ramuša Haradinaja da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu“.

Inače Tanjugova vest, odnosno agencijski „lead“, koji prethodi ovom citatu, glasi: „Stejt department je danas pozdravio odluku Ramuša Haradinaja….“.

Da je, dakle, ispravka Glasa Amerike stigla istog dana, a i da se ova zakasnela zaustavila na tom preciziranju, Tanjug bi je shvatio kao dobronamernu i profesionalnu.

Međutim, VOA je, odmah posle preciziranja prevoda, prešla na diskvalifikovanje Tanjuga, tumačenje uloge Haradinaja u zločinima na Kosovu i Metohiji za koje je osumnjičen, i na „podučavanje“ o američkoj politici i narativima kojih se drži srpska štampa „bliska vlastima Srbije“.

Verovali bismo da je reč o dobrim namerama VOA, odnosno insistiranju na tačnosti i preciznosti informacija, da VOA odmah ne konstatuje da je vest emitovao „Tanjug, agencija, koja pod nejasnim okolnostima egzistira skoro pune četiri godine, iako su njeno funkcionisanje i finasiranje iz budžeta Srbije trebalo da budu okončani još 2015. godine”.

Verovali bismo u dobre namere, da VOA zatim ne navodi da je „moguće da je Tanjug pogrešno preveo tekst redakcije na albanskom jeziku”, ali da, pošto tekst nikada nije korigovan – objavljena „čestitka“, koju su preneli mediji u Srbiji, za razliku od pozdravljanja odluke, „bitno uveličava i menja karakter saopštenja Stejt departmenta, pakujući ga u narativ koji se promoviše u tabloidnoj štampi i medijima bliskim vlastima Srbije, koji SAD predstavlja kao „sponzora nezavisnosti lažne države“, čiji je premijer u ostavci „osvedočeni terorista i zločinac“.

Verovali bismo i u profesionalan pristup, da VOA ne navodi dalje „...bez obzira na činjenicu da za zločine, iako mu (Haradinaju) je suđeno, nikada nije osuđen“, odustajući od pitanja preciznosti prevoda i stava Stejt departmenta, zabrinuta za pitanje krivice Ramuša haradinaja.

U čije ime VOA uzima na sebe ulogu tumača i arbitra pitanja izvan nepreciznog prevoda?

Stejt departmenta? Svoje?

U čije ime objašnjava „diplomatski rečnik Stejt departmenta“ i savetuje Tanjug da „zdrav razum, profesionalni standardi i novinarska etika sugerišu da se za pozivanje na sud, u svojstvu osumnjičenog, ne čestita“?

Kada je reč, dakle, o novinarskoj etici, ali i profesionalnim standardima, da se vratimo na početak teksta VOA i zluradi komentar o Tanjugu da je njegovo „finansiranje iz budžeta Srbije trebalo da bude okončano još 2015. godine“.

Ovde nema nepreciznosti i nejasnoća: ovim VOA jasno implicira da se Tanjug finsira iz budžeta Srbije.

A to je potpuno netačno.

Tanjug se ne finansira iz budžeta Srbije, od novembra 2015. godine.

Za razliku od VOA, koju je kao državni medij osnovala američka vlada i koja se finansira iz budžeta SAD, pored ostalog.

Da li ta činjenica napumpava mišiće i daje snagu, i pravo, VOA da deli lekcije o profesionalnoj etici, a da, pri tom, sama izveštava u duhu promotera određenih politika?

Jos jednom, ispravan prevod stava Stejt departmenta u duhu srpskog jezika jeste – da je pozdravio Haradinajevu odluku.

Inače, izvinjavamo se svima onima koje je Tanjugov prevod doveo u ozbiljnu zabludu, ako takvih ima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi