Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Naprednjaci vređaju novinarku da je nerotkinja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2019.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Valjevska vlast ne bira sredstva i reči da omalovaži medije koji otvaraju pitanja o malverzacijama i sumnjivom trošenju novca građana

Naprednjaci vređaju novinarku da je nerotkinja

Darija Ranković, glavna i odgovorna urednica portala Kolubarske.rs, poslednja je u nizu novinara i novinarki sa lokala koji su pod stravičnim udarom naprednjačkog režima.

Ona je već tri godine meta prorežimskih medija iz Valjeva, ali i predstavnika vlasti ovog grada. Uz standardne epitete – „nerotkinja“, „samozvana novinarka“, „žuti ološ“, „valjevski lažov godine“, na lokalnim portalima nedavno su osvanuli i opskurni crteži i fotomontaže nage Darije sa seksualnim pomagalima.

Orkestrirani napadi koji traju već tri godine neodoljivo podsećaju na slučaj novinara Milana Jovanovića, kome je zbog pisanja o kriminalu i korupciji zapaljena kuća, najverovatnije po nalogu predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića.

Darija takođe piše o finansijskim malverzacijama valjevskih naprednjaka a za sada, obračun sa njom svodi se na finansijske pritiske i lični integritet mizoginim i seksističkim uvredama, i činjenicom da nema decu.

Darija Ranković kaže za Danas da je vrhunac uvrede koje je dobila izrečena od strane gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, po struci ginekologa.

– On je, nezadovoljan mojim pisanjem, rekao da bi mi rado pomogao, ali „ne leči matore nerotkinje“. Nakon te izjave nastavio je sa uvredama, govoreći javno da sam isfrustrirana, bolesna, samozvana novinarka, nepismena… Da li je to za osudu? Da li je to verbalno nasilje? Zašto članice SNS-a ne osude kada neko izgovori „lažljiva, isfrustrirana, neostvarena kao majka“ ili „firmirana ljubavnica, naložnica moćnih“, i to javno i u medijima – kaže za Danas Ranković, koja se povodom ovih uvreda obraćala i predsednici Skupštine Maji Gojković i ministarki Zorani Mihajlović, koja je na čelu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ali odgovora nije bilo.

Prema njenim rečima, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je za vreme svoje trogodišnje vladavine, „u maniru dobrog naprednjaka“, lagao, verbalno napadao, vređao, omalovažavao i proganjao neistomišljenike, ali je i pretio.

– Sve mu je to naravno prošlo nekažnjeno. Ja sam sudski postupak protiv njega pokrenula pre dve godine, ali on nije mrdnuo sa mrtve tačke – napominje Ranković.

Naša sagovornica kaže da valjevski portali, koji su svi na neki način povezani, uključujući i Radio Valjevo, pokušavaju da je ućutkaju jer godinama piše o malverzacijama lokalnih naprednjačkih vlasti.

– Pišem o tome šta ta vlast radi, kako troši novac građana. Pisala sam o nameštenim tenderima zbog kojih su pojedini funkcioneri na čelu sa načelnikom gradske uprave bili uhapšeni. Istraživala sam koliko se novca troši na reprezentaciju i kakvi se ugovori sklapaju – navodi Ranković neke od tema kojima se bavila, zbog čega je postala meta valjevskih naprednjaka. Ona dodaje da su prvo pokušali da je ućutkaju tako što su pokušali da naprave plagijat njenog portala kolubarske.rs, osnovavši kolubarske.info, gotovo identičnog izgleda.

– Potom su usledili ekonomski pritisci. Javna preduzeća se kod mene više ne oglašavaju. Slali su mi inspekcije. Ništa im nije polazilo za rukom, i na kraju su pokušali da me diskredituju uvredama, klevetama i opskurnim fotomontažama – ističe Ranković. Rečenica koja ju je najviše zabolela je da je „srž njene frustracije to što nema decu“, na šta je gradonačelnik ironično reagovao da bi joj on rado pomogao, „ali da ne može jer ne leči matore nerotkinje“.

Jedna od prvih mera gradonačelnika Valjeva je bila da sednice Gradskog veća zatvori za novinare. Objasnio je i zbog čega: „Kakvo izveštavanje sa Gradskog veća. Nema novinari šta da traže na sednicama. Svi dobiju dnevni red i saopštenje. Pa mi ne možemo da radimo od njih, njihovih štiklica, njihovih toaleta. Pa neću ja da gledam nečije bre firmirane ljubavnice, naložnice moćnih koje sebe predstavljaju kao neke izveštače. Šta ima ja njih da gledam, da one sa onim štiklama prolaze kroz salu i premeštaju mikrofone kako koji član Gradskog veća govori. E, pa ne može!“, rekao je svojevremeno Gvozdenović u jednočasovnoj emisiji na Studiju B, gde je čak 30 puta, naravno u pozitivnom kontekstu, pomenuo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izražavajući prema njemu divljenje i zahvalnost za sve što je učinio za Valjevo.

Zahvalio se i Darku Glišiću „bez koga ovaj grad ne bi mogao da funkcioniše, bez njegovih dobrih namera i njegove velike ljubavi prema Valjevu i ličnog prijateljstva sa mnom“.

– U Skupštini su novinari prisutni, ali ni tu ne umeju da se ponašaju. Imam utisak da su pojedine roditelji više tukli kad su bili mali, da bi bili bolji. Ali izgleda da su zakasnili. Oni se ponašaju tako da dobacuju, da udaraju u računar, kucaju… Čoveče, pa oni razvijaju samo palčeve i prste, ništa drugo ne mogu da razviju, ni jednu vijugu u mozgu, bre… Novinari sede zajedno sa odbornicima!? Problem što oni nas odbornike hoće da dresiraju da budemo učtivi i ponizni pred dresiranim medijima. E, pa to ne može – rekao je Gvozdenović o novinarima.

Svaki pokušaj da stupimo u kontakt sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem bio je neuspešan, jer nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke.

Ko radi protiv Srbije

Zoran Majdak je, prema rečima Darije Ranković, „alfa i omega“ medija u Valjevu. On je zvanično odgovorni urednik Radio Valjeva, prema podacima REM-a. Vlasnik Radio Valjeva je beogradska firma In Network Solution, a ta firma je osnivač portala Kolubarski.info. U pokušaju da dobijemo njegov komentar, dobili smo niz uvreda pre nego što smo postavili ijedno pitanje.

– Zar je bitno šta ću ja da kažem? Vi ćete ionako da napišete svoju priču sa ovim ćurkama iz Valjeva. Kad je Danas u pitanju, nemam komentar. Ne želim da pričam sa vama jer ste medij koji radi protiv države Srbije. Prijatno – poručio nam je Majdak.

Finansiranje

Mediji bliski naprednjačkom režimu u Valjevu dobili su početkom godine pet miliona dinara preko javne nabavke „usluge informisanja“, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o javnom informisanju i medijima po kome se proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira isključivo putem javnih konkursa. U ovakvoj raspodeli novca, portal kolubarske.rs dobio je svega 60.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi