Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tri godine trpim verbalno nasilje preko pojedinih medija... Državne institucije ćute
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2019.

Autor: Darija Ranković Izvor: kolubarske.rs

Tri godine trpim verbalno nasilje preko pojedinih medija... Državne institucije ćute

Samo zato što sam novinar i odgovorni urednik Internet novina Kolubarske.rs, već tri godine sam progonjena, trpim uvrede, omalovažavanja i verbalno nasilje preko medija, koji se obilato finansiraju iz javnih budžetskih sredstava i koji su pod kontrolom više udruženih lica. Za zaštitu svojih prava obraćala sam se institucijama Republike Srbije: Sudu i Tužilaštvu, ali s obzirom na to da do danas nema nikakvog epiloga, odlučila sam da o svemu javno progovorim.

Sve je počelo dolaskom Zorana Majdaka na medijsku scenu Valjeva, početkom 2016. godine, posle privatizacije Radio Valjeva. Prvi napad na mene kroz saopštenje za javnost Radio Valjeva, koje je potpisao Zoran Majdak kao "predsednik kompanije", bio je u januaru 2016. godine.

Brutalnije je nastavljen kroz otvorena pisma koja su agresivno plasirana u programu Radio Valjeva u leto 2017. godine. Pisma su pisana radi navodne zaštite gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, a stvarni razlog je bio to da me u njima omalovaže i izvređaju na profesionalnoj, ličnoj i porodičnoj osnovi.

Napadi su postali brutalniji, osnovano sumnjam, onog trenutka kada su mediji, koji su pod kontrolom ili uticajem Zorana Majdaka i "povezanih lica", počeli obilato da se finansiraju iz budžeta grada Valjeva kroz različite vidove oglašavanja, plaćenog praćenja događaja i izveštavanja. 

Zbog uvreda i neistina iznetih o meni u dva otvorena pisma, pre dve godine podnela sam tužbu protiv: Zorana Majdaka, Radio Valjeva, Info24, ali do danas nema sudskog epiloga. Ni na jednom od pet do sada održanih ročišta nije se pojavio niko od optuženih. Sledeće ročište zakazano je za januar 2020. godine, bez obzira na to što se po zakonu radi o hitnom postupku. Ohrabreni takvim stanjem, Zoran Majdak i njegovi saradnici, nastavili su dalje i žešće napade na moj lični i profesionalni integritet, i to tako što su širili i metode i medije za plasiranje laži, omalovažavanja i uvreda, jednom rečju, verbalnog nasilja.

U nameri da naude meni i mojim Internet novinama Kolubarske.rs (osnovane 17. 04. 2014. Reg. br. IN000206), četiri godine nakon osnivanja mog medija registrovali su plagijat portal Kolubarski.info (osnovan 12. 02. 2018. Reg. br. IN000649) preko preduzeća In Network Solution doo Beograd (osnovano 14. 07. 2017, matični br. 21304760), čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača koja je ujedno i odgovorni urednik portala Kolubarski.info.

Pokušali su da stvore zabunu kod čitalaca u nameri da naude mojim Intrernet novinama koje su već stekle poverenje čitalaca i postale su ugledan, uticajan i veoma čitan medij. Međutim, u tome nisu uspeli te su otpočeli kampanju plasiranja lažnih vesti, iznosili su uvrede na moj račun, omalovažavali moj lični i profesionalni integritet uz korišćenje uvredljivih foto-montaža.

Kako ni time nisu bili zadovoljni, verovatno zato što nisu dobili očekivani rezultat, otišli su korak dalje.

Dana 11. 07. 2019. na internetu su pojavio portal valjevskapodvala.com, koji nije registovan kao medij, ali liči na medij. Već 12. 07. 2019. godine na tom portalu objavljena su dva skaradna sadržaja u kojima me, pored dosadašnje prakse iznošenja lažnih vesti u vezi sa mnom, omalovažavanja i vređanja mog ličnog i profesionalnog dostojanstva, sada predstavljaju i kao promoterku pornografskog sadržaja. Istog dana, 12. 07. 2019. godine, zatražila sam od policije da utvrdi identitet izdavača sadržaja i da budu uklonjeni sa interneta. Do danas nema razultata - sadržaji su i dalje na internetu.

Osnovano sumnjam da iza portala valjevskapodvala.com stoje, kao i prethodno iza svih napada, ista lica: Zoran Majdak, Zorica Jelača i In Network Solution doo Beograd potpomognuti sa još nekim NN licima, zato što:

1) prvog dana kada su objavljeni sadržaji na portalu valjevskapodvala.com, 11. 07. 2019. propagandno su ga podržali: portal Kolubarski.info objavljivanjem kao izvora informacija za vest "Petrovdanski dani u četvrtak i petak" i Radio Valjevo čitanjem u programu delova, takođe uvredljivog teksta sa portala, o odborniku Skupštine grada Valjeva "Ljubomir Radović – narkoman a profesor".

2) preduzeće In Network Solution doo Beograd je vlasnik Radio Valjeva i izdavač portala Kolubarski. info, a vlasnik i direktor preduzeća je Zorica Jelača koja je ujedno i odgovorni urednik portala (prema podacima APR-a) a odgovorni urednik Radio Valjeva je Zoran Majdak (prema podacima REM-a).

3) ilustracije uz tekstove na portalu Kolubarski.info i portalu valjevskapodvala.com su identične. Koriste se iste fotografije, isti je stil i isti uvredljiv sadržaj.

4) autori tekstova su na oba portala označeni kao "Redakcija" i "Redakcija 2".

5) na oba portala su ista lica u fokusu o kojima pišu neistine, omalovažavaju ih, blate i vređaju:       

- Darija Ranković - novinar i odgovorni urednik Internet novina Kolubarske.rs                                        

- Poćuta - Dragan Jeremić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i bivši zamenik gradonačelnika Valjeva, predsednik OO SPS

- Caca Vujanac - Slavica Vujanac, novinar i urednik portala Vamedia                                                                       

- Lokalni front - udruženje građana iz Valjeva                                                                                                 

- Ljubomir Radović - aktivista Lokalnog fronta, nastavnik u osnovnoj školi i odbornik u Skupštini grada Valjeva

6) u tekstovima na oba portala su isti stil i matrica. Prvi korak je kreiranje lažne informacije, potom se na toj informaciji gradi neistinita priča kroz koju se obavezno lično i profesionalno omalovažavaju prethodno pomenuta lica.

7) svi dosadašnji pokušaji, sve uvrede i blaćenja verovatno nisu dali očekivane rezultate pa se pravi korak više. Osniva se portal koji nije registrovan kao medij ali liči na medij. Preko njega se plasiraju skaradni sadržaji nepoznatih autora, koji se nadaju da će ih anonimnost sačuvati od zakonskih sankcija. Tako kreirane lažne vesti preuzimaju ostali mediji iz sistema, objavljuju ih kao prave vesti i tako nastaje medijska kampanja. Kampanja uvreda i laži.

Osnovano sumnjam da je naručilac kampanje omalovažavanja, uvreda i verbalnog nasilja preko ovih medija gradonačelnik grada Valjeva Slobodan Gvozdenović. Takođe osnovano sumnjam da je gradonačelnik i finansijer tih medija, ali ne svojim parama već javnim sredstvima i to uzurpacijom i zloupotrebom budžeta grada Valjeva, zato:

1) što se na medijskoj sceni grada Valjeva, uvredljivi sadržaji prvi put pojavljuju sa uspostavljanjem "poslovne saradnje" između Zorana Majdaka i Slobodana Gvozenovića, i poklapaju se sa početkom finasiranja iz budžeta Valjeva, na različite načine, medija koji su pod kontrolom ili uticajem Zorana Majdaka.

2) što gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u javnim nastupima, kada je u prilici, iskazuje animozitet upravo prema licima koja su predmet verbalnog progona u pomenutim medijima,

3) što u 2019. godini sa 4.968.000 dinara, iz budžeta grada Valjeva sa pozicije Gradonačelnik, finansira preduzeće "In Network Solution" doo Beograd za "Usluge informisanja javnosti". Ovakav vid finansiranja pojavljuje se po prvi put u istoriji kao rashod budžeta grada Valjeva i u suprotnosti je sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, prema kome se isključivo sufinansiraju medijski sadržaji putem konkursa. Takođe ovakvo finansiranje je i u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama zato što se u Prilogu 1 Zakona, kao "Predmet javne nabavke usluga" ne pominju usluge informisanja javnosti pa se ne mogu realizovati kroz javnu nabavku.

4) što je u javnim nastupima više puta kritikovao pisanje medija i to baš onih koji ne veličaju njega kao gradonačelnika i njegovu Srpsku naprednu stranku. Zato što je sve učinio da ovi mediji ne dobiju, ili dobiju minimalna, sredstva po konkursu za sufinansiranje medijskih projekata. Zato što ima interes da se pojedini mediji ugase i da se pojedini novinari i javne ličnosti verbalnim nasiljem u medijima obeshrabre i da odustanu.

Želim da istaknem da sam novinar 30 godina, a odgovorni urednik različitih medija više od deset godina. Radila sam na radiju, sarađivala u štampanim medijima, imala autorsku emisiju na televiziji. Za sve vreme bavljenja novinarstvom, nikada nisam utužena i nikada niko nije tražio ispravku sadržaja koji sam kreirala.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi