Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zašto provladini mediji insistiraju na fizičkoj ugroženosti Vučića?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2019.

Autor: V. Jeremić Izvor: Cenzolovka

Zašto provladini mediji insistiraju na fizičkoj ugroženosti Vučića?

Da li je bezbednost predsednika Srbije ugrožena? Čitanjem većine dnevnih listova u Srbiji odgovor na ovo pitanje se sam nameće.

Sudeći prema naslovima provladinih tabloida, predsedniku „rade o glavi“ zapadne tajne službe, Albanci, Hrvati, kriminalci… Ipak, kako ističu Danasovi sagovornici, radi se o pažljivo koordiniranoj kampanji sa ciljem da homogenizuje biračko telo i nametne sliku stvarnosti koja partijske interese predstavlja kao nacionalne.

Prema rečima sociologa Ratka Božovića, kampanja kreiranja lažne slike stvarnosti traje neprekidno već sedam godina.

„U odsustvu slobodne, kritičke javnosti sve se posmatra kroz stranačke naočare, sve ima interesni ugao“, kaže Božović.

Takvu situaciju on naziva „napredovanje u nazadovanju“, tvrdeći da su i devedesetih godina postojali mediji koji su bili sposobni da naprave distancu od dominantne stranke, dok je danas takvih medija mnogo manje.

„Postoji ta tendencija kod naroda da slede vođinu paranoju. Mi smo jedno zaleđeno društvo i ne može biti govora o otopljavanju bez kritičke javnosti“, ističe Božović.

Za psihologa Žarka Trebješanina nema nikakve tajne zbog čega mediji insistiraju na ugroženosti predsednika, iako opipljivih dokaza za tako nešto nema.

„I sam predsednik voli da govori o toj temi pa s vremena na vreme nagovesti kako se ovo neće dobro po njega završiti. Funkcija takvog ponašanja je homogenizacija biračkog tela. Time što se tenzija konstantno održava, mobilišu se članovi i simpatizeri partije“, navodi Trebješanin.

Kako dodaje, radi se o neukusnom igranju sa jako ozbiljnim temama.

„Ne bi smelo da se spekuliše o bezbednosnoj ugroženosti predsednika Srbije. Niko ne bi smeo da bude ugrožen zbog sopstvenih političkih stavova. Bilo bi znatno produktivnije usmeriti energiju ka izgradnji društva u kojem se različitosti poštuju i koje vrednuje toleranciju“, kaže Trebješanin.

Lunić: Neozbiljna tabloidizacija, opasnost ne dolazi sa Zapada

Nikola Lunić, izvršni direktor Centra za strateške politike, ističe da nije sporno da je Aleksandar Vučić na funkciji koja „sasvim sigurno“ nosi svoj bezbednosni rizik.

„Ipak, tabloidizacija te teme i dovođenje raznih država u vezu sa ugrožavanjem Vučićeve bezbednosti je krajnje neozbiljno“, kaže Lunić, dodajući da logičkom analizom ukrštenih interesa na Balkanu i Vučićeve spremnosti da potpiše sporazum sa Prištinom postaje jasno da opasnost ne dolazi sa Zapada.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi