Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministar: Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj mu preti smrtna kazna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2019.

Autor: Beta-AP Izvor: Danas

Ministar: Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj mu preti smrtna kazna

Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu pretila smrtna kazna, rekao je britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

„To je osnovni uslov koji smo dogovorili, da nećemo dozvoliti da bude izručen na mesto gde bi mogao dobiti smrtnu kaznu. Ta garancija je čvrsta“, rekao je Dankan novinarima u Ekvadoru, gde se nalazi u poseti.

Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje. Ročište po tom zahtevu je zakazano za kraj februara naredne godine u Velikoj Britaniji.

SAD Asanža optužuju da je ugrozio bezbednost njihovih diplomata i vojnika kada je VikiLiks 2010. objavio 250.000 diplomatskih depeša i oko pola miliona poverljivih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Avganistanu. Takođe, Asanž je optužen i za „zaveru“ s nekadašnjom vojnom analitičarkom Čelzi Mening, koja mu je dokumente dostavila.

Osnivač VikiLiksa je sedam godina boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je dobio politički azil, da bi 11. aprila bio uhapšen uz dozvolu novih vlasti u Kitu.

Odmah je odveden u pritvor a potom osudjen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode.

Ekvadorska vlada je potvrdila da je pre povlačenja odluke o azilu za Asanža dobila pisane garancije britanske vlade da on neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao biti mučen ili osuđen na smrt.

SAD Asanža optužuju po 18 tačaka, a zbirna kazna za sve njih iznosi oko 175 godina zatvora.

Špijunaža je u SAD zločin podložan smrtnoj kazni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi