Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stepanović: Sudije odolevaju političarima, mediji vrše pritisak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2019.

Autor: Slađana Vukšinović Izvor: Blic

Stepanović: Sudije odolevaju političarima, mediji vrše pritisak

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović u intervjuu Blicu izjavio je da su tokom suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije mediji vršili pritisak na sudije. Prenosimo taj deo intervjua.

Da li je pravda spora u predmetima Mišković, Ćuruvija, Šarić?

Ne slažem se sa tom konstatacijom. Kraj prethodne i početak ove godine bio je vrlo uspešan za Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, jer su okončani složeni predmeti sa velikim brojem optuženih i obimnim dokaznim materijalima. Bilo je tu i mnogobrojnih pokušaja odlaganja od strane odbrane. U predmetu “Ćuruvija“ ispitano je 104 svedoka i održano 90 glavnih pretresa, u postupku “Mišković“ 99, a kod “Šarića“ 190 glavnih pretresa. Ne treba zaboraviti i da su presude u postupcima “Mišković“ i “Šarić“ bile ukidane od strane Apelacionog suda, što se odrazilo i na trajanje. U postupku “Ćuruvija” okončanje je diktiralo i sporno pravno pitanje oko odluke o zakonitosti dokaza prethodno prikupljenih od javnog tužioca. Viši sud je suđenja okončao u razumnom roku i uz poštovanje ljudskih prava.

A da li je razuman rok kod slučaja Ćuruvije da se posle 20 godina donese prvostepena presuda, i to bez nalogodavca i ubice?

Kritike da je postupak predugo trajao i da je to propust suda su zamene teza jer je optužnica potvrđena 20. februara 2015. godine, a presuda je izrečena 5. aprila 2019. godine. Postupak pred sudom trajao je četiri godine, a što predmet pre toga nije stigao pred sudsko veće, nije naša krivica. Javni tužilac je prikupljao dokaze, te brzina procesuiranja okrivljenih nije ni zavisila od suda. U granicama optužnog akta javnog tužioca, sudsko veće je donelo odluku, pa nije ni moglo da odlučuje o onome što nije predmet optužbe.

Bilo je primedbi vaših kolega da mediji u ovom i drugim slučajevima vrše pritisak na sud?

Konstruktivne kritike su dobrodošle, ali mediji su često o ovim postupcima izveštavali tendenciozno i uz prejudiciranje ishoda, što je kompromitovalo poverenje građana u pravosuđe. Razumljivo je interesovanje medija u predmetu “Ćuruvija”, jer je reč o novinaru, ali je trebalo voditi računa i o okrivljenima kojima je Ustavom i zakonom zagarantovana pretpostavka nevinosti. Paušalnim izveštavanjem može da se ugrozi samostalnost i nezavisnost suda i da se formira stav javnosti o ishodu postupka, čime se posredno vrši pritisak na rad veća. Ipak, sudije su svojim ličnim integritetom odolele izazovima i presude donele rukovodeći se slobodnim sudijskim uverenjem.

A da li sudije odolevaju izjavama političara?

U praksi našeg suda pokazalo se da izjave političara nemaju uticaj na odluke sudija, već upravo suprotno. Presude nisu ispunjavale očekivanja predstavnika izvršne vlasti niti medija jer su sudije odluke donosile na osnovu izvedenih materijalnih dokaza i činjeničnog stanja.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Blic.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi