Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nastavljeno zastrašivanje novinarke Marinčić. U tužilaštvu tvrde da ona nije novinarka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2019.

Autor: Danijel Apro Izvor: Cenzolovka

Nastavljeno zastrašivanje novinarke Marinčić. U tužilaštvu tvrde da ona nije novinarka

Osoba koja je pratila novinarku Inđija kafea Vericu Marinčić i nasrtala na nju nastavila je da obilazi mesto gde ona radi. Verica kaže da joj nimalo nije svejedno. U lokalnom tužilaštvu nisu odgovorili na pitanje Cenzolovke šta preduzimaju povodom ovog slučaja, ali su konstatovali da Verica Marinčić nije novinarka.

Osoba koja je zastrašivala novinarku portala Inđija kafe Vericu Marinčić u blizini njene kuće i na poslu, o čemu je Cenzolovka pisala prošle nedelje, tokom poslednja dva dana nastavila je da je prati i uznemirava. 

Prema rečima Verice Marinčić, isti muškarac koji joj je ranije pretio, a kojeg poznaje, u nedelju je ponovo kružio i prolazio ispred prodavnice u kojoj je zaposlena.

Marinčić: Nikako mi ne može biti svejedno

„Prošao je najmanje osam puta, toliko sam, barem, uspela da prebrojim. I danas opet. Parkirao se tačno ispred prodavnice u kojoj radim. Prošao je i značajno me pogledao. Isto tako i kad se vraćao iz pekare“, kaže Verica Marinčić. 

„Nikako mi ne može biti svejedno, s ljudske strane. Ovo se ponavlja, a on očigledno vrlo dobro zna kako i šta treba da radi. Ali, evo, ja sam tu i ne pomeram se.“

Novinarka portala Inđija kafe prošlog petka je slučaj zvanično prijavila policiji i očekuje se reakcija tužilaštva. Cenzolovka je od Osnovnog javnog tužilaštva u Staroj Pazovi tražila informaciju o tome dokle se stiglo u ovom slučaju, ali su tamo zahtevali da im se obratimo pismenim zahtevom i da se pozovemo na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. 

To smo i uradili, ali odgovora s njihove strane još uvek nema.

Na molbu Cenzolovke da razgovaramo s nekim ko je upućen u slučaj pretnji i zastrašivanja novinarke, u ovom tužilaštvu dobili smo odgovor da „ona zapravo i nije novinarka“.

Na molbu da pojasne na koji način su došli do takvog zaključka, rečeno nam je „da imaju informacije iz novinarske asocijacije“.

Kada smo pitali o kojoj se asocijaciji radi, odgovorili su:

„Mi imamo takva saznanja, a ako su vam potrebne dodatne informacije, moraćete da okrenete kancelariju tužioca.“ 

U kancelariji tužioca nam je rečeno da informacije možemo dobiti samo ukoliko ih zatražimo formalnim putem, preko zahteva za dobijanje informacija od javnog značaja.

U međuvremenu, Verica Marinčić kaže da ona sam nema dilemu da li je novinarka ili nije. Ona, doduše, nije aktivni član nijednog novinarskog udruženja (što i nije ničija obaveza), ali godinama se bavi ovom profesijom i, naposletku, poslednje pretnje usledile su upravo kao posledica njenog izveštavanja.

„Ne razumem tu konstataciju da ja nisam novinar. Razmišljam sad, šta bi trebalo da uradim, da prilažem ugovore o radu od 2001. godine do danas? Emisije, tekstove, svedoke?“, pita se novinarka Inđija kafea.

Radomirović: Nije na tužilaštvu da određuje ko je novinar a ko nije

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović u izjavi za Cenzolovku objašnjava da se u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara nalaze predstavnici policije, tužilaštva i novinarskih udruženja, i da je, kako kaže, siguran da niko od kolega nije mogao reći ništa slično. 

„Tužilaštvo bi moralo da objasni javnosti svoj postupak. Nije bitno o kom se pojedincu radi, na tužilaštvu je da reaguje kada je neko napadnut zbog javno izgovorene reči. Nije na njima da određuju ko jeste a ko nije novinar“, ističe Radomirović.

Pitanje ko to može da bude novinar bilo je aktuelno tokom 2015. godine. U tom trenutku postavio ga je tadašnji državni sekretar u Ministarstvu kulture Saša Mirković koji je zatražio da se uspostavi „definicija novinara“. 

Novinarska udruženja su tada iznela stav da već u ideji da se utvrde kriterijumi za to ko se bavi novinarstvom vide mogućnost za ograničavanje slobode govora i stvaranje puta za državnu represiju.

Podsećamo i da su se UNS i NUNS oglasili sa zahtevom da  policija i nadležno tužilaštvo istraže ugrožavanje bezbednosti Verice Marinčić.

Oglasili su se i Reporteri bez granica koji su od vlasti u Srbiji tražili da zaštiti novinarku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi