Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milojević: Sudovi da se otvore za medije, osnovno pravo javnosti je na informaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2019.

Autor: Beta Izvor: Danas

Milojević: Sudovi da se otvore za medije, osnovno pravo javnosti je na informaciju

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je danas sudove da budu otvoreniji prema medijima jer imaju obavezu da građani budu informisani, navodeći i da to utiče na poverenje javnosti u njihov rad.

„Javnost treba da ima pristup informacijama i procesu, načinu donošenja sudskih odluka“, rekao je Milojević, u pauzi skupa posvećenog strategiji razvoja pravosuđa za period 2019. – 2024. godine.

On je naglasio da sudije moraju biti otvorenije prema medijima, jer su „u funkciji građana i njihovih prava“, a jedno od osnovih je „pravo građanina da zna“.

Prema njegovim rečima, „zatvorenost“ sudija, zbog bojazni da će ih neko „prozvati i komentarisati negativno njihov rad“, stvara nepoverenje kod građana u pravosuđe.

Govoreći o predstojećim ustavnim promenama, Milojević je rekao da pavosuđe očekuje „jačanje nezavisnosti i samostalnosti“.

On je rekao kako očekuje i da se o najavljenoj promeni Ustava, u delu posvećenom pravosuđu, vodi dinamična i intezivna javna rasprava i razmena mišljenja.

Ministarka Nela Kuburović je naglasila da je jedan od izazova u predstojećem periodu ustavna reforma, dodajući da će je pratiti i set zakonodavnih aktivnosti, čiji je cilj da se usaglase sa budućim ustavnim izmenama.

Za sadašnji Ustav je rekla da u pojedinim važnim odredbama nije u skladu sa evropskim standardima i da će se kod donošenja novog uvažiti preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Direktor USAID programa u Srbiji Majk de la Rosa je podsetio na pomoć koju ta organizacija pruža Srbiji u sprovođenju opsežnih reformi u praosuđu.

„Put Srbije vezan je za vladavinu prava“, rekao je on, i naglasio da je dobro pravosuđe „ moderno, efikasno i jednako za sve“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi