Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Manojlović: Peticija o rijalitijima jer REM žmuri, ne priznaju dokaze s Jutjuba
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2019.

Autor: Adam Santovac Izvor: N1

Manojlović: Peticija o rijalitijima jer REM žmuri, ne priznaju dokaze s Jutjuba

Na ulicama Beograda i još 10 gradova Srbije u toku je potpisivanje peticije za ograničenje emitovanja rijaliti programa. Akciju sprovode Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativa "Srbija u pokretu". Cilj je da za sedam dana prikupe 30 hiljada potpisa kako bi skupština uzela u razmatranje izmene Zakona o elektronskim medijima.

"Baka Milanka (70) gledala Parove, pa od nervoze završila u bolnici: Doktor morao napismeno da joj zabrani rijaliti" - zvuči tabloidno, ali je vest o baki ljubiteljki rijalitija utemeljena na izveštaju lekara specijaliste. Jasan je bio doktor: "Parovi" donose štetu bakinom zdravlju.

Da rijaliti programi štete i deci, ali i mentalnom zdravlju cele Srbije - ubeđeni su u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijatii "Srbija u pokretu". Zato su krenuli su u borbu protiv rijalitija - potpisima.

"Sutradan kada nečije dete dođe iz škole, zato što ga je dve godine stariji vršnjak ili vršnjakinja pretukla, vukla po podu, dok su se deca smejala, deca su taj obrazac ponašanja mogla da vide na rijaliti programu", kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Peticijom zato traže izmenu Zakona o elektronskim medijima. I to da se ukine emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno bude samo tri sata, ali i da se propiše po pola sata dnevno kulturnog programa za decu i tinejdžere.

"Budući da REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da poštuje zakon, sa slobodnom ocenom mi ćemo propisati tačne limite da ne bismo imali nikakvu dilemu", dodaje Manojlović.

Doduše i aktuelni Zakon o elektronskim medijima je jasan, premda nedovoljno precizan. Akt emiterima propisuje dužnost da ne prikazuju program koji ističe nasilje i zloupotrebljava lakovernost gledalaca. Ukoliko to ipak čine - medijima sleduju kazne - opomena, upozorenje, zabrana emitovanja, čak i oduzimanje dozvode.

Ipak, Regulatorno telo za elektronske medije na te mehanizme žmuri.

"Kada smo imali jednog od učesnika koji je sa pištoljem upao, maltretirao drugu učesnicu, znači bilo je evidentno promovisanje nasilja, podneli smo prijavu o kojoj televiziji se radi, u kom programu je emitovano i REM je, kao nadležno telo, trebalo da pokrene postupak. Mi smo kao dokaz poslali Jutjub snimak, a REM je odgovorio da nije nadležan da ocenjuje Jutjub snimak. To je toliko besmisleno - kao kad biste sudu dostavili snimak određenog krivičnog dela, a sud vam dogovori da se on bavi krivičnim delom, ali da ne može da ocenjuje snimak zato što nije filmski festival", navodi Manojlović.

I dok se u Srbiji nižu potpisi koji bi trebalo da ukrote Regulatorno telo za elektronske medije, to telo u Crnoj Gori je ove godine stavilo katanac na srpske rijalitije. U komšijskoj državi su preko dana "Zadruga" i "Parovi" zaključani, pa ih zainteresovani mogu gledati samo ukoliko znaju šifru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi