Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dragoljub Simonović osmi put tužio urednika portala Žig info Željka Matorčevića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2019.

Autor: Jasmina Dobrilović Izvor: Cenzolovka

Dragoljub Simonović osmi put tužio urednika portala Žig info Željka Matorčevića

Urednika portala Žig info Željka Matorčevića još jednom je tužio bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće novinara tog sajta Milana Jovanovića.

Simonović je osmi put tužio Matorčevića, ovoga puta zbog tekstova za koje smatra da su „izuzetno uvredljive sadržine“ i da su mu „neposredno uzrokovali štetu“, te traži da mu Matorčević plati 300.000 dinara.

U tužbi se navodi i tekst „Ciganizam i renesansa: Put predsednika Grocke – od siromaštva do bogatstva“, za koji Matorčević kaže da ga nije on pisao, već kolega potpisan inicijalima Z. Ž.

Simonović u tužbi navodi da je Željko Matorčević u Agenciji za privredne registre naveden kao zastupnik Medijskog centra Žig info, koji je registrovan kao udruženje. On se poziva na Zakon o javnom informisanju, u kom stoji da „pravna i fizička lica, izdavači medija moraju biti registrovani kod nadležnog organa Republike Srbije za obavljanje delatnosti“.

„Na osnovu iznetog, a polazeći od činjenice da je navedeno udruženje u Agenciji za privredne registre registrovano za obavljanje Delatnosti ostalih organizacija na bazi učlanjenja, a da u Registru medija nije ni registrovano, posredno se dokazuje da udruženje Medijski centar Žig info kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević apsolutno nema nikakve veze sa pojmom medij, a još manje sa pojmom novinarstvo i novinarski poziv“, piše u tužbi.

U izjavi za Cenzolovku Matorčević se pita ko je Dragoljub Simonović da zaključuje ko je i u kojoj meri novinar. Kaže da je u spornom tekstu samo navedeno šta Simonović ima od imovine, te da je ironično to što ga Simonović sada tuži za tekst objavljen pre godinu dana.

„Radi se o tekstu o Simonovićevom enormnom bogaćenju. Neverovatno je da me tuži zbog toga, kad se zna da ima kuću od hiljadu kvadrata. I zašto on tek sada kao osumnjičeni za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića podnosi tužbe za tekstove iz 2016, 2017. i 2018. godine? Zašto se nije setio da to ranije uradi? Ja ovo vidim kao vid pritiska na mene i druge kolege koji pišu za Žig info.“

Matorčević kaže da je Simonović u drugim tužbama navodio da mu je pisanjem kao nosiocu liste SNS-a umanjio glasove i da je morao da se pravda pred građanima, a opšte je poznato da je nosilac izborne liste zapravo bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Kada bi Aleksandar Vučić izašao u javnost i rekao da Dragoljub Simonović više nije član Srpske napredne stranke, on više ne bi bio glavni čovek u Grockoj. Očigledno je da ne žele da ga izbace i da on može da radi šta hoće. Pred Drugim osnovnim sudom me tuži kao građanin Simonović protiv građanina Matorčevića, kao da nisam novinar, a pred Višim sudom me tuži kao glavnog i odgovornog urednika i traži odštetu od preko milion dinara. To je apsurdno“, kaže Matorčević.

Uključujući i ovu tužbu, Simonović potražuje ukupno 2,7 miliona dinara zbog tekstova objavljenih na portalu Žig info.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi