Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ani Stamenković nagrada za doprinos u poboljšanju položaja pacijenata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2019.

Izvor: RTS

Ani Stamenković nagrada za doprinos u poboljšanju položaja pacijenata

Koliko je hrabrosti potrebno onima koji su pobedili rak i onima koji se i dalje bore sa tom opakom bolešću. O tome su govorili na četvrtom forumu pacijenata koji je nastao na inicijativu Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori ". U želji da se glas pacijenata što dalje čuje, najveći borac bila je i Zorica Velicki, članica tog udruženja, čiji se život nedavno prerano ugasio. Zato je ustanovljena nagrada koja nosi njeno ime i koja se dodeljuje za doprinos pojedinca u poboljšanju položaja pacijenata u Srbiji. Ta nagrada uručena je novinarki RTS-a Ani Stamenković.

Uz reči Nebojše Glogovca, jednog od najvećih glumaca, koji nažalost nije pobedio rak, na scenu je izašlo njih osmoro! Oni su uspeli da pobede. Neko uz podršku porodice, neko uz prijatelje, neki su tada shvatili na koga ne mogu da računaju, a neki jer su po lek otišli u inostranstvo, ili su ušli u kliničku studiju.

U publici, najveća podrška za mamu-princezu Aleksandru. Za ovu porodicu jedan od omiljenih crtaća "Zaleđeno kraljevstvo" bio je inspiracija.

"Ona ustane jedan dan i kaže – jao mama kako si ti lepa, pa ti si prava princeza Elza, ja je pogledam, onda pogledam ogledalo na zidu u ogledalu odraz ćelavca bledog kao krpa, onda pogledam opet u nju, mila mislim da se ti šališ sa mnom, pa pogledaj princezu Elzu, Ona se zamisli, pogleda me... Dobro...pa ti onda možeš da budeš Princeza Ćelza", navodi Aleksandra Mladenović iz Udruženja obolelih od limfoma "LIPA".

Dragana Milovanović iz Udruženja pacijenata za pomoć obolelima od akutnih leukemija "LEUKA" navodi da je samo par dana prošlo od otkrivanja karcinoma do njene  hospitalizacije.

"U kasnim večernjim satima, 17 maja 2016. godine prvi put se obraćam lekaru, sutra sam već u bolnici, uveče, kola sa zvukom rotacije, me ostavljaju u Urgentnom centru, 19. maja sam u kolicima, jer ne mogu da hodam, smeštaju me na hematologiju KCS-a", objašnjava Milovanovićeva.

Tada nije mogla da stoji, prošla je težak put do izlečenja ali je pobedila. Sada kroz udruženje Leuka pokušava da pomogne drugim pacijenatima.

U želji da se pacijenti osnaže, da progovore o svojoj bolesti, da se bore za sebe, i da se njihov glas čuje osmišljen je Forum pacijenta Progovori i ti. Sa pacijenata su radili komunikolozi, stručnjaci za javni nastup, psiholozi. Svoja iskustva ispričalo je njih osmoro, a njihovi motivacioni govori trebalo bi da pomognu i drugima, jer je važno da se glas pacijenata čuje.

"Oni su kroz razne praktične vežbe naučili da ono što govore plasiraju na pravi način ,da zainteresuju ljude, da svoje članstvo unutar udruženja na pravi način pokrenu, da kada progovore o onome što je njihovo lično iskustvo, da na taj način možemo da menjamo svest šire javnosti, i možemo da dođemo u situaciju da neko kada posluša njihov govor poželi da se aktivno uključi", navodi Slobodan Roksandić, komunikolog.

A želeli su da poruče da je važna prevencija, da je važno odlaziti na redovne preglede, da i kada je dijagoza najteža, da nema odustajanja. Čak i kada te najbliži izdaju, a Bebu je, kada je obolela od raka kaže, ostavio muž.

"U tim momentima treba biti čovek, treba biti čovek, onda kada je teško", poručila je Beba.

Na četvrtom forumu pacijenata, novinarki RTS-a Ani Stamenković uručena je nagrada "Zorica Velicki" za doprinos pojedinca u poboljšanju položaja pacijenata u Srbiji.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.06.

2019.

Realan [neregistrovani] u 12:06

Ah...

Nagrada za uspehe u obmanjivanju javnosti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi