Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj "Vesić i mejlovi N1" i epska zamena teza javnih funkcionera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2019.

Autor: Miodrag Sovilj Izvor: N1

Slučaj "Vesić i mejlovi N1" i epska zamena teza javnih funkcionera

Kako je Goran Vesić došao u posed e-mailova između članova redakcije N1? Dok javnost još nema konkretan odgovor na to pitanje, javni funkcioneri menjaju teze - u fokus stavljajući sadržaj prepiske, nazivajući ga kampanjom protiv gradskih vlasti.

Oglasio se i NUNS koji navodi da zamenik gradonačelnika pokušava da zastraši novinara N1, na šta je reagovao Goran Vesić ocenivši da to udruženje ne štiti novinare već one koji ih zloupotrebljavaju.

Nije zamenik gradonačelnika Beograda juče unapred znao pitanja koja će mu N1 postaviti jer je vidovit. Znao je jer je imao uvid u internu prepisku urednika i novinara N1, i čak se time pohvalio.

"Ja ću danas objaviti mejl koji je vama kao novinarima poslao vaš urednik Jugoslav Ćosić gde vas upućujete kako danas da izveštavate o Ulici 27. marta pošto sam upravo dobio taj mejl", naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesićevo saopštavanje da zna šta međusobno pišu novinari N1, sračunata je, ali u osnovi bahata tvrdnja, koja za cilj ima demonstraciju neograničene moći aktuelnog režima, poručuju u NUNS-u.

"U neznanju je zamenik gradonačelnika nekako priznao da se presreću informacije nepodobnih medija, što je zabrinjavajuće za društvo. Sve ono što mi sumnjamo da ova vlast moguće radi, ispod žita i izvan očiju javnosti, dobija potvrdu", navodi Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Da li je Vesić otkrio kako je i ko mu je pomogao u presretanju internih mejlova N1? Nije, i kako dodaje, niti će. Zamenik gradonačelnika danas je optužio direktora programa N1 da primorava novinare da vrše kampanju protiv gradskih vlasti.

"U pitanju je epska zamena teza. Ne postoji nikakva kampanja protiv gradskih vlasti niti bilo kojih drugih vlasti, niti postoji bilo kakva direktiva u tom smislu od mene ili bilo koga drugog. Naprotiv - postoji samo bezočna kampanja protiv Televizije N1, u ovom slučaju gradskih vlasti, zbog toga što kritički pratimo njihov rad u ime dva miliona izbezumljenih Beograđana koji ne znaju kako da prođu kroz sopstveni grad", kaže Jugoslav Ćosić, direktor programa TV N1.

Zamenikov šef, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nije odgovorio na pitanja N1 da li gradska vlast špijunira novinare i da li osuđuje takvo prikupljanje informacija. Predsednik države Aleksandar Vučić danas se pojavio u društvu s Vesićem, ali je za njega najveći problem sam sadržaj mejla, u kom se, kako kaže, dogovara napad na zamenika gradonačelnika.

Vučić: Znači, stvarno je ono što je Vesić dostavio, to je istina? (...) Ako je došao protivzakonito, mora da odgovara, ako mu je dao neko od vaših kolega onda nema za šta da odgovara. Onda je obavestio javnost o nečemu važnom, a ja sam se iznenadio, mislio sam da to nije istina.

N1: Zbog čega se legitimna novinarska tema kod vas predstavlja kao kampanja?

Vučić: Nije kod mene, ja uopšte ne govorim o kampanji, vi kažite narodu da je to divno, ja nemam ništa protiv toga.

Još jedna zamena teza, poručuje direktor N1. Mejl koji vlast pokušava da prikaže kao sporan, to uopšte nije, niti ga je poslao Ćosić, već urednik koji sastavlja dnevne obaveze.

"Jedino što je tačno što je Vesić objavio je korektan citat iz dokumenta koji je najobičniji plan rada kakav postoji na svim televizijama na svetu, u kom se definišu teme koje se sutra rade, koje su najinteresantnije, kojima će se baviti novinari koji su na dežurstvu, sagovornici sa kojima će razgovarati i naravno, pitanja koja upućujemo svim državnim funkcionerima, od Gorana Vesića do predsednika države", navodi Ćosić.

Ukoliko Vesić poseduje mejlove, bez obzira na način na koji je došao do njih, mogao bi da se nađe u sudnici, a možda i u zatvoru do tri godine, ocenjuje bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Od nekog ko je javni funkcioner ne očekuje se, naravno, ne samo na vrši krivično delo, nego se ne očekuje ni da koristi rezultate iz vršenja krivičnog dela, pogotovo ne da prikriva izvršioca krivičnog dela. Naprotiv, od njega se očekuje da to prijavi i spreči. Ako je sve to istina, Vesić bi mogao lako da se suoči u krivičnom postupku sa obavezom da odgovara na pitanja odakle ta korespodencija njemu", kaže Šabić.

N1 će istražiti kako je došlo do toga da zamenik gradonačelnika dođe u posed internih prepiski, a reakciju očekuje i od tužilaštva, kao i Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

20.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:11

ZAMENA TEZA

Ako i sami kažu da je Vesić korektno citirao mejl do kojeg je došao, da li je suština te interredakcijske prepiske u N1 važniji od načina na koji je on došao do takvog mejla. Međutim, Ćosić zamenjuje teze i traga za Vesićevim insajderom u svojim redovima.A pitao bih gospodina Ćosica da li njegova medijska kuća redovno otkriva svoje izvore?Ne otkriva naravno.Inače, ne razumem poverenika Šabića koji je bio prvoboracza dostupnost informacijama od javnog značaja.Poroci su uvek bili mawa tajna od vrlina, jer i u medijima i politici vrline nisu na ceni.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi