Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komentar redakcije - Uputstvo za upotrebu reagovanja i demantija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 06. 2019.

Autor: Redakcija portala GMinfo Izvor: GMinfo

Komentar redakcije - Uputstvo za upotrebu reagovanja i demantija

Redakcija portala GMinfo u poslednjih nekoliko meseci često je u prilici da stranačka saopštenja i reagovanja, žargonski rečeno, baca u koš. To znači, poštovani čitaoci, ali i pisci tih saopštenja i reagovanja, da to što ste nam poslali nećemo da objavimo.

Zašto? Zato što ne ispunjava standarde koje je ovaj portal postavio. Zato što se u njima ne poštuju etika i kultura javne reči. Zato to je našim političarima nedostatak osnovne, opšte i političke kulture pravilo, a ne izuzetak. Zato što ne znaju, ili neće da znaju, razliku izmedju političke razmene argumenata i prostačke razmene uvreda i vredjanja političkih protivnika.

U košu su završavala saopštenja i reagovanja kako vladajućih, tako i opozicionih stranaka. Pa nas je tako vlast optuživala da smo opozicioni, a opozicija da smo vladajući medij. A mi smo samo želeli da naš portal zaštitimo od ekspanzije prostakluka u medijima, za koji je, da se ne lažemo, najodgovornija vladajuća stranka.

Često smo u dilemi da li da, ipak, objavimo ta i takva saopštenja. Ponekad, kao što smo to u petak 14. juna uradili, progutamo žabu, i „pustimo“ nešto takvo. Jer procenimo da je interes javnosti da zna ko su i kakvi akteri na političkoj sceni jači od interesa našeg portala da sačuva minimum kulture i dostojanstva, pre svega, te iste javnosti, koja nije zaslužila da čita takve prostote.

Čvrsto smo rešeni da ne dozvolimo zagađenje našeg portala, a time i mentalnog zdravlja naših čitalaca, te ćemo i ubuduće sve ono što po našoj proceni prevazilazi granice dobrog ukusa, „bacati u koš“.

Političkim akterima, i pozicije i opozicije, koji takva saopštenja pišu, poručujemo da nismo ničiji, da ćemo voditi računa o svakoj reči i rečenici, i da ćemo isključivo u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Kodeksom novinara Srbije zaštiti GMinfo od toga da nas pretvore u neki od tabloida koji zagadjuju naš javni prostor.

Nećemo da ih edukujemo o odnosima sa javnošću i dobrom praksom, zakonskim osnovama za demantije i reagovanja. Mi zakon dobro znamo, i dalje ćemo čuvati našu nezavisnost i pravo da isključivo mi odredjujemo koji je sadržaj od javnog interesa za vas, poštovani čitaoci.

A kad se političari ljute zašto im ne objavljujemo neprimerene sadržaje koje pišu, poručujemo im da se malo obrazuju i informišu o pravilima za odgovore i reagovanja.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

17.06.

2019.

Realan [neregistrovani] u 11:47

Ah

Kako providno!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi