Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sedam decenija Radio Novog Sada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2019.

Izvor: RTV

Sedam decenija Radio Novog Sada

Radio-televizija Vojvodine obeležava 70 godina od osnivanja Radio Novog Sada, prvog medija te kuće kojim je počeo rad pokrajinskog javnog servisa, koji danas ima sedam medijskih platformi.

Tokom cele godine RTV će nizom aktivnosti obeležiti jubilej, a jedna od njih bila je današnja konferencija za novinare, na kojoj su govorili urednici gotovo svih redakcija Radija Novi Sad.

Zamenik generalnog direktora RTV Jožef Klem podsetio je da je pre sedam decenija Radio Novi Sad krenuo kao propagandna radio stanica, čiji je cilj bio da se odupre propagandi koju su zemlje Informbiroa vodile protiv tadašnje Jugoslavije.

Nekoliko meseci nakon početka emitovanja programa na pet jezika, tadašnja radio stanica je prerasla u medij koji je pokušao da oslikava višenacionalnu sredinu Vojvodine i tog dela Srbije, a danas emituje program na 16 jeziku, na srpskom i na jezicima 15 nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini.

U tom je smislu kao posebnu vrednost Klem pomenuo što svaka nacionalna zajednica ima potpunu autonomiju u uređivanju svog programa.

Dodao je i da na jesen preseljenjem u novu zgradu počinje nova era u istoriji radija i televizije pokrajinskog javnog servisa.

Direktor Programa RTV Sonja Kokotović podsetila je da radijski program RTV slušaoci mogu da prate na tri programa, na srpskom, mađarskom i na ostalim jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini.

U toku godine jubileja RTV će organizovati javna snimanja radijskih emisija širom Vojvodine, biće organizovano 17. takmičenje tonskih snimaka „Taktons", u čijem će fokusu biti unapređenje kvaliteta programa i niz drugih aktivnosti, a centralni događaj biće preseljenje u novu zgradu, iz koje će signal biti svečano pušten 25. novembra ove godine.

Radio Novi Sad počeo je da emituje program 29. novembra 1949. godine tačno u podne, rečima voditelja: "Ovde Radio Novi Sad, na talasnoj dužini 212,4 metra".

Odluku o formiranju Radija Novi Sad doneo je Glavni odbor Narodne skupštine Vojvodine 31. marta 1949, a nakon osam meseci počeo je emitovanje programa.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

24.05.

2019.

Novinar [neregistrovani] u 12:09

A Pomoravlje, Sumadija, jug?

A Radio Leskovac, Radio Nis, Radio Jagodina? Sta oni danas mogu da slave? Katanac, otkaze? Kada ce oni dobiti velepne zgrade, redakcije na jezicima manjina?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi