Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Švedska zatražila izdavanje naloga za hapšenje Asanža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2019.

Autor: Beta Izvor: Danas

Švedska zatražila izdavanje naloga za hapšenje Asanža

Švedske vlasti su danas zatražile izdavanje naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, saopštilo je švedsko tužilaštvo.

Tužiteljka Eva-Mari Person izjavila je da je švedski sud odlučio da zatraži hapšenje Asanža zbog sumnje za silovanje i da će izdati evropski nalog za hapšenje.

Ta odluka otvara mogućnost sporenja Švedske i SAD oko eventualnog izručenja Asanža iz Velike Britanije. Person je kazala da će britanske vlasti odlučiti o eventualnom sukobu između evropskog naloga za hapšenje i američkog zahteva za izručenje Asanža.

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. On sada izdržava kaznu od 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine.

Australijancu koji je putem Vikiliksa objavio hiljade poverljivih dokumenata preti i izručenje u SAD koje ga traže zbog kovanja zavere za upad u kompjuter Pentagona s poverljivim podacima.

Švedsko tužilaštvo je 13. maja protiv Asanža ponovo otvorilo istragu o optužbama za silovanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi