Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sovilj: Vlast generator lažnih vesti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 04. 2019.

Autor: FoNet Izvor: N1

Sovilj: Vlast generator lažnih vesti

U Srbiji je vlast generator lažnih vesti, izjavio je FoNetu novinar televizije N1 Miodrag Sovilj i ocenio da one stižu iz jednog centra sa "vrha".

Prema rečima Sovilja, postoje i informativne službe koje se time bave, kao i timovi koji služe za kanalisanje vesti na društvenim mrežama.

To je jedan medijski konglomerat koji funkcioniše isključivo onako kako bi trebalo da pogoduje vlastima, ukazao je Sovilj za serijal Press Extra.

On je novinarki Bojani Milovanović rekao da 99 odsto javnog diskursa u Srbiji drži jedna strana i konstatovao da je to lako proverljivo i "provaljivo".

"To je jedna organiziovana kampanja koju sprovodi država kako bi manipulisala javnim mnjenjem i da bi dobila neku vrstu političke podrške", tvrdi Sovilj.

Omiljena lažna vest mu je ona koja je izgovorila premijerka Srbije Ana Brnabić – da su mediji u Srbiji apsolutno slobodni i da Vlada na čijem je ona čelu ni na koji način ne utiče na uređivačku politiku bilo kojeg medija.

Za Sovilja je poseban problem to što su mediji tu premijerkinu izjavu preneli bez ikakve analize i kritičkog osvrta.

"Mediji koji de fakto nisu slobodni, preneli su vest da su slobodni. Meni je to poraz jedne profesije i ljudskog bića u celini", razočaran je Sovilj.

Kao jedan od glavnih efekata lažnih vesti, on vidi to što su ljudi medijski nepismeni, pa smatra da bi u borbi protiv lažnih vesti najveću pažnju trebalo posvetiti upravo edukaciji.

Zalaže se za to da medijska pismenost stigne i u škole, kao i da se njom pozabavi nevladin sektor. Ipak, čini mu se da je država ključna prepreka za sprovođenje toga.

"Ako državnim činiocima koji su, kao što je to u Srbiji, glavni generator lažnih vesti odgovara takva medijska slika, pa zašto bi oni to menjali”, upitao je Sovilj.

Rešenje vidi u postojanju sistema koji će se, najpre od vrha, boriti protiv lažnih vesti.

Smatra da su u Srbiji tablodi nepravdeno postavljeni na prvo mesto, kada je reč o prenošenju lažnih vesti.

"Imate i ozbiljne, tradicionalne medije, gde se prenose vesti koje dolaze sa vrha, koje relativizuju stvarnost, a prenete su bez kritičke distance. To su, takođe, lažne veti", zaključio je Sovilj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi