Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Urednik Fejk njuz tragača: Najave ratova u medijima svakog trećeg dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2019.

Autor: FoNet Izvor: N1

Urednik Fejk njuz tragača: Najave ratova u medijima svakog trećeg dana

Najave ratova se u srpskim medijima objavljuju svakog trećeg dana i to su najopasnije vrste lažnih vesti, izjavio je FoNetu urednik portala Fejk njuz tragač Stefan Janjić.

"Naše istraživanje je pokazalo da je Srbija u ratu sa gotovo svim susedima, osim sa Rumunijom. Pre svega, ratujemo sa Albancima i Hrvatima, to su naši najčešći neprijatelji", ukazao je Janjić. 

On je ocenio da su posebna opasnost lažne vesti koje se baziraju na nacionalizmu i stvaranju panike prema susednim narodima. Kada je reč o najčešćim generatorima lažnih vesti, za Janjića tu nema mnogo iznenađenja - prednjače tabloidi.

"Na prva tri mesta su Informer, Alo i Kurir. Najpopularnije dnevne novine u Srbiji sa veoma visokim tiražom", precizirao je Janjić.

On smatra da publika ovih tabloida nije u dovoljnoj meri spremna da kazni takvu vrstu manipulisanja. Kako je rekao, uprkos tome što stižu i upozorenja iz Saveta za štampu, tabloidima ne pada tiraž.

"To je vrsta laži koja jednostavno prija - prija čuti da Srbiju čeka ekonomsko blagostanje u budućnosti ili da Srbiju čeka million migova iz Rusije", objašnjava Janjić.

Prema njegovim rečima, ljudi nemaju naviku da proveravaju medijske sadržaje, već slepo veruju onome što pročitaju. Janjić upozorava i da u onlajn sferi postoje opskurne fabrike lažnih vesti. 

"Otkrili smo portal koji je sahranio više od 20 javnih ličnosti za mesec dana. To su načini na koj oni sakupljaju lajkove preko društvenih mreža i stiču određeni profit", naveo je Janjić. 

Urednik portala Fejk njuz tragač podseća da postoje satirične, šaljive vesti "koje nikome neće otkinuti glavu", ali postoje i one koje mogu da naude i nanesu štetu. Kao primer vesti koje nekome mogu ida ugroze život, Janjić je pomenuo nekredibilna istraživanja i informacije o navodnim novim lekovima protiv raka, poput otrova zelene škorpije i Tesline energije. 

"Takve informacije, ne samo da ne mogu da pomognu, nego mogu da budu kontraproduktivne za one koji u u očajnom položaju traže lek za sebe ili nekog iz svoje porodice", predočio je Janjić.

Prema njegovoj oceni, naš mozak bi trebalo da bude alat kojim se branimo od lažnih vesti. Zato i savetuje da budemo zdravo sumnjičavi i oprezni i najpre vidimo da li nam je nešto čudno, da li neka informacija ima smisla, ko stoji iza nje, da li bi neko od nje mogao da ima finansijsku korist ili da politički napreduje. 

Na taj način ćemo smanjiti niz zabluda kojima smo izloženi, zaključio je Janjić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi