Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sećanja fotoreportera Darka Dozeta: Bombe su padale noću, a jutra su bila tužna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2019.

Autor: Zlatko Čonkaš Izvor: Blic

Sećanja fotoreportera Darka Dozeta: Bombe su padale noću, a jutra su bila tužna

„Pusti ih, ako im se gine, neka ginu” rečenica je koju je poznati novosadski fotoreporter Darko Dozet toliko puta čuo tokom bombardovanja kada je sa nekolicinom kolega išao na mesta gde su padale bombe.

Darko je tada pekao zanat i nije ni slutio da će postati jedan od čuvenih hroničara stradanja Novog Sada čije su fotografije obišle svet.

Nakon 20 godina od tih strašnih događaja, Darko kaže da je nemoć koju je tada osećao, pošto je neprijatelj bio „nevidljiv“, u njemu izazivala bes te da mu je fotoaparat služio kao jedino oružje koje je mogao upotrebiti i njime dokumentovati nedela, a fotografije plasirati u medije širom sveta kako bi svi bili svedoci stradanja jednog naroda. Ujedno to je bio i veliki profesionalni izazov.

Dešavalo se da ne spava i po nekoliko dana jer je sa kolegama većinu vremena provodio na novosadskim krovovima.

- Bdeli smo nad gradom tokom napada i kada bismo videli eksploziju, odlazili smo na lice mesta. Posebno mi je ostalo upečatljivo to što su mostove rušili noću tako da su jutra bila naročito tužna. Tada se videlo koliko su Novosađani bili vezani za svoje mostove. Plakali su i palili im sveće kao što se to radi kada izgubite nekog najbližeg - prepričava Darko.

Prema njegovim rečima, pored patnje i stradanja bilo je i smešnih trenutaka koje nikada neće zaboraviti.

- Među brojnim anegdotama sa ljudima koje sam sretao tokom bombardovanja svakako se izdvajaju Sremci koje sam sreo u okolini Buđanovaca kada je oboren čuveni F117, a koji su na mah pomislili da je on pilot tog čuvenog aviona. Bio sam na licu mesta, ali nisam smeo da fotografišem jer je bila akcija spasavanja pilota u toku. Kada se raščistio teren, naišao sam na grupu Sremaca koji su krenuli da hapse pilota. Bio sam im sumnjiv, ali kada sam prošao sve njihove sigurnosne provere i kada su se uverili da sam naš, a ne pilot koji zna srpski, propisno su ugostili mene i kolegu - kroz smeh nam priča Darko.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi