Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog upada u RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 03. 2019.

Autor: FoNet Izvor: Danas

Evropska radiodifuzna unija zabrinuta zbog upada u RTS

Evropska radiodifuzna unija (EBU) zabrinuta je što su demonstranati provalili u sedište Radio-televizije Srbije (RTS) i tražili da im se dozvoli da se uključe uživo u program, preneo je RTS.

EBU, čiji je RTS član, na svom sajtu saopštila je da se snažno protivi nasilnom zastrašivanju medijskih organizacija i pozvala „sve strane u Srbiji da se uključe u konstruktivni i inkluzivni dijalog, koji podržava nezavisnost i pluralizam javnog medijskog servisa“.

Upad demonstranata i dela opozicije u zgradu Javnog medijskog servisa Srbije tokom protesta prethodno su osudile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara (IFJ).

Član Udruženja novinare Srbije i urednik na RTS Zoran Stanojević, koji je bio u zgradi za vreme upada, rekao je za IFJ da su demonstranti od njega tražili da se emituje poseban program kako bi mogli da izraze svoje zahteve i pitali da pozovem svoje nadređene.

„Nazvao sam ih i rekli su mi istu stvar koju sam ja već objasnio demonstrantima: to nije moguće. Zatražili smo im da dobrovoljno napuste zgradu, ali su oni odbili. Policija je morala da ih potisne napolje. Neki od njih pružali su otpor pa je policija morala da koristi silu. Nije bilo teških batina“, rekao je Stanojević.

On je dodao da novinari nisu mogli da rade dok je zgrada bila pod opsadom, a urednici i novinari zaključani u redakcijama. „Bilo je štete, slomljenih vrata i prozora, ali je bilo jasno da uništavanje zgrade nije bio cilj demonstranata, niko od zaposlenih nije povređen. Nakon što su otišli, nastavili smo da radimo“, istakao je Stanojević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi