Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukinuta prvostepena presuda protiv Ištvana Kaića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2019.

Izvor: www.istvankaic.com

Ukinuta prvostepena presuda protiv Ištvana Kaića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu po tužbi urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Stevana Dojčinovića protiv analitičara medija i publiciste Ištvana Kaića zbog tvrdnji iznetih u tekstu „Zašto Insajder ćuti o lažnim novinarima?“ objavljenom na njegovom sajtu marta 2016. godine, i vratio predmet na ponovno suđenje.

„Po nalaženju Apelacionog suda, izneto stanovište prvostepenog suda za sada se ne može prihvatiti kao pravilno, jer presuda u pobijanom delu ne sadrži jasne i potpune razloge o bitnim činjenicama da bi se njena zakonitost i pravilnost mogle ispitati, a postoji i međusobna protivurečnost između onoga što se u razlozima presude navodi, čime je učinjena bitna povreda odredaba parničnog postupka iz člana 374. stav 2. tačka 12. Zakona o parničnom postupku, na koju se žalbom tuženog osnovano ukazuje“, stoji u obrazoženju Apelacionog suda dostavljenom Višem sudu 25. januara 2019. godine.

U pojedinostima, ključni prigovori Apelacionog suda tiču se nedostatka pasivne legitimacije, budući da sajt Ištvana Kaića u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima ne spada u medije, tj. nije registrovan u Registru medija, ali i osnovanosti pozivanja na Zakon o obligacionim odnosima, prema čijim pravilima teret dokazivanja nastale štete leži na tuženom, s obzirom na to da je Kaiću odbijeno izvođenje svih priloženih dokaza koji, po njegovom mišljenju, potkrepljuju tvrdnje iz spornog teksta o neprofesionalnost i kršenju novinarskih kodeksa Stevana Dojčinovića, kao i izvođenje svih svedoka u prilog tvrdnjama da je isto lice u sklopu novinarskog posla pokušavalo da iznudi novac, te na taj način izvrši „reketiranje“.

Prema prvostepenoj presudi Višeg suda od 23. maja 2018. godine, Ištvan Kaić je na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda bio u obavezi da Stevanu Dojčinoviću isplati iznos od 70.000 dinara i sudske troškove od 95.100 dinara. Na ovu presudu Kaić je podneo žalbu po kojoj je Apelacioni sud postupao, dok se Dojčinović, uprkos tome što mu je dosuđeno svega 14 odsto od zatraženog odštetnog zahteva (500.000 dinara), nije žalio na presudu. Umesto toga, urednik KRIK-a je na svom sajtu, a kako je navedeno u Kaićevoj žalbi, 13. jula 2018. godine objavio vest pod naslovom „Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića“, u kojem je decidno izostavljena informacija da je doneta presuda tek prvostepenog karaktera, čime je izazvana nedoumica u javnosti.

U periodu do odluke Apelacionog suda, Dojčinović je 4. septembra 2018. na društvenoj mreži Tviter koristio isti prilog u cilju dalje diskreditacije, vodeći kampanju protiv Kaića koja je rezultovala povlačenjem reklamnog materijala o njegovoj knjizi „Ime i manipulacija – kodeks srpskih medija i povezanih grupa 2001-2016“ iz privatne skriptarnice na Fakultetu političkih nauka, kao i same knjige iz prodaje na toj lokaciji (dokazi u prilogu). Vest sa sajta KRIK u istom smislu koristila je i organizacija Građanske inicijative, koja je u svojoj publikaciji „Udruženja građana: Sužavanje prostora za delovanje 2014-2018“, objavljenoj 12. decembra 2018. godine, na strani 50 za Kaića navela da je „već jednom osuđen na sudu zbog kleveta protiv Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a“.

Dojčinović, kojeg Kaić optužuje da se, između ostalog, bavi i kriminalizacijom, prethodno je u vesti od 24. juna 2016. na sajtu KRIK-a pod nazivom „Urednik KRIK-a tužio Ištvana Kaića“ izvodio indirektnu vezu Kaića do zemunskog kriminalnog klana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi