Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U medijima najzastupljeniji mladi iz Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 02. 2019.

Autor: V. Stojsavljević Izvor: Danas

Panel “Mladi u medijima”

U medijima najzastupljeniji mladi iz Beograda

U medijima su najzastupljeniji mladi iz Beograda, čak 90 odsto, dok je preostalih deset odsto podeljeno na ostatak Srbije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije “Mladi u medijksom ogledalu”.

Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije “Mladi u medijksom ogledalu”, koje je javno predstavljeno na panelu, pokazuje da čak 87 odsto mladih misli da njihovi problemi nisu zastupljeni u medijima.

U izveštaju koji je rađen u periodu od 10. do 23. septembra 2018. godine vidimo i da u medijima ima svega 1,9 tekstova o mladima na dnevnom nivou.

Svi govornici panela “Mladi u medijima” saglasili su se da su mladi jako malo zastupljeni u medijima i to uglavnom u negativnom kontekstu.

Maša Đorđević, novinarka i istraživač CEPROM-a izjavila je da “vlada apsolutna dominacija sadržaja sa negativnom konotacijom o mladima, oko 60 odsto tekstova u štampanim medijima, a mlade niko ne pita za mišljenje”.

Ona je dodala i to da je edukacija jedini način da se pomerimo iz ovog stanja.

“Mora da postoji ozbiljna obuka novinara kako da pristupaju ljudima u teškim situacijama, jer su mladi često žrtve”, zaključila je Đorđević.

“O nekim temama mediji ne izveštavaju, kao što su aktivizam i volontiranje mladih, jer od toga nemaju koristi. Obaveštavaju nas samo kad se nešto dešava, kad je aktuelno, van toga ima malo sadržaja o mladima”, rekao je Boban Stojanović iz KOMS-a.

On je istakao da su integritet i odgovornost dve najbitnije odlike novinara.

“Novinari moraju da zaštite struku tako što neće oprostiti onima koji krše kodekse, o kojima su oni godinama učili”, nagalsio je Stojanović i dodao da “nacionalna frekvencija nije privatna svojina i mediji koji je imaju, ne mogu da rade šta hoće”.

“Da REM radi svoj posao sve bi bilo u redu”, naglasio je Stojanović.

Novinar Stefan Veselinović rekao je da su mlada publika i tradicionalni mediji jako daleko jedni od drugih.

“Prvo bih uperio prst ka javnom servisu. Oni moraju mnogo profesionalnije da pristupe ovoj temi. RTS mora prvi da počne sa tim, kao javni servis i jedan od najpraćenijih medija”, ukazao je Veselinović.

On je takođe istakao da REM ne reaguje na mnoge prekršaje.

“Mi imamo dobre zakone, koji se ne poštuju i ne primenjuju. Mediji moraju da poštuju pravila i kodekse, rekao je Veselinović i dodao da ne smatra da su mladi nezainteresovani.

“Okretanje glave ili odlazak iz zemlje nije apolitičan čin, već reakcija na okruženje”, zaključio je Veselinović.

Novinarka i influenserka Mina Smiljanić izjavila je da “mladi nisu dovoljno informisani o svojim pravima i mogućnostima”.

“Na društvenim mrežama je danas mnogo lakše da se zabaviš, nego da se informišeš”, dodala je Smiljanić.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

16.02.

2019.

Realan [neregistrovani] u 06:27

Ah

Mladi su naivni, zeleni, neiskusni, podlozni manipulacijama i zloupotrebama. Savrseno masovno oruzje i orudje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi