Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EFJ: Država Srbija da odgovori zašto i dalje finansira medije koji krše kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2019.

Autor: Jelena Zorić Izvor: N1

EFJ: Država Srbija da odgovori zašto i dalje finansira medije koji krše kodeks

Novinari su uputili još jedan u nizu apela - da se prestane sa pretnjama i napadima na njih. Kako kažu, svim pretnjama prethodili su targetiranje i pominjanje u izjavama političara na vlasti.

Dok jedni, zbog izgovorenog na njihov račun, najavljuju tužbe za duševnu bol, drugi traže od policije i tužilaštva da otkriju ko stoji iza sajtova i profila na društvenim mrežama sa kojih su im pretnje upućene.

U Evropskoj federaciji novinara napominju da beleže svaku prijavljenu pretnju ili napad na novinare, i da će od srpskih vlasti tražiti da ih izvesti o statusu svih slučajeva napada na novinare.

Novinari Dragan Janjić i Nedim Sejdinović stalni su članovi radne grupe za bezbednost novinara. Međutim i njihova bezbednost je ugrožena. Poslednjih dana upućen im je nov talas pretnji smrću i uvreda sa Fejsbuk profila „Srbija naša zemlja“. Sejdinović je ocenio kao neistinitu izjavu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da je država uvek spremna da reaguje u slučaju napada na novinare.

„Nijedna od pretnji koju sam ja dobio nije sankcionisana, a prethodno sam više puta prozvan od tog istog gospodina Martinovića i od Marjana Rističevića, a pre nekoliko meseci sam imao čast da me prozove i lično Vučić da sam ja zatvarao fabrike po Srbiji“, navodi Sejdinović.

Janjić smatra da pretnjama uvek prethode aludiranja i prozivanja vladajućih političara da su novinari koji kritički izveštavaju – izdajnici. On traži od nadležnih da utvrde ko stoji iza tog Fejsbuk profila.

„Ključni problem je to što je isti portal, prošle godine u isto vreme, meni pretio da će me odvesti na Kalemegdan i streljati… To se sve pojavilo na tom portalu“, kaže Janjić.

Uvrede i optužbe ne šalju samo anonimni. Dobila ih je ih i Gordana Suša posle kolumne u listu Danas, u kojoj je kritikovala Milomira Marića zbog emisije „Ćirilica“ u kojoj je gostovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Naime, Marić je kao glavni i odgovorni urednik Televizije Hepi, koja ima nacionalnu frekvenciju, vređao Sušu i njenu porodicu, te novinarku bukvalno optužio da je učestvovala u naručivanju ubistava.

Na pitanje hoće li podneti tužbu, Suša kaže: „Naravno, duševna bol… Da bude i televiziji i njemu“.

Predstavnik Evropske federacije novinara Mehmet Koksal kaže da su oni reagovali na slučaj Milana Jovanovića i da su bili „u šoku na slike zapaljene kuće“, te je osudio pretnje novinarima.

„Država treba da odgovori na pitanje zašto i dalje finansira od javnog novca medije koji šire govor mržnje i krše kodeks pet puta dnevno“, rekao je Koksal.

Posle uvreda, pisama i poruka pretnji samo je pitanje dana kada će kamenice, koje su tokom izveštavanja sa građanskih protesta, proletele pored glave reportera televizije N1 – nekoga i pogoditi?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi