Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Žele da ostanu javni servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 08. 2010.

Izvor: Danas

Žele da ostanu javni servis


Neizvesna sudbina JP Radio Pirot posle tri neuspele aukcije

Pirot - Posle tri neuspele aukcije u februaru, aprilu i junu ove godine, Javno preduzeće Radio Pirot, čiji je osnivač lokalna samouprava, nije prodato jer nije bilo kupaca, a osnivač najavljuje smanjenje sredstava iz opštinskog budžeta i značajno smanjenje broja zaposlenih.

U Radio Pirotu, jedinom neprivatizovanom mediju u ovom gradu, trenutno radi 11 radnika. Ovaj medij raspolaže i sopstvenim poslovnim prostorom od sto kvadrata u samom centru grada. Zaposleni su zabrinuti za budućnost Radija i svoju egzistenciju.

Dugogodišnja novinarka Radio Pirota Koviljka Đorđević kaže da je slušaoci stalno pitaju šta će biti sa ovim radijom koji postoji već 32 godine i da li će, posle neuspelih aukcija, otići u stečaj.

- Zabrinula sam se za svoju sudbinu a zabrinutost pokazuje i javno mnjenje u gradu. Mnogi nas pitaju kako je moguće da s obzirom na renome i tradicuju Radio Pirota uopšte nema kupaca. Volela bih da poput Radio Leskovca, gde su takođe bile tri neuspešne aukcije, ali je opština stala iza njih, da tako bude i kod nas, pri čemu bi firmom upravljali zaposleni a opština pomagala da opstanemo- kaže Đorđevićeva, koja u ovom radiju radi tri decenije.

Voditelj i zamenik glavnog urednika Slobodan Pejčić veruje da će ovaj medij opstati bez obzira na to ko u njemu bude radio.

- Dobro su nam poznati rezultati privatizacije medija u Srbiji jer mnogih medija više nema. Kao i većina građana zabrinut sam za svoju egzistenciju ukoliko se nešto ne promeni nabolje. Verujem da će se naći pravo rešenje i da će Radio Pirot ostati javni servis Piroćanaca- kaže Pejčić.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Pirota Olivera Kitanović kaže da posle tri neuspele aukcije nema automatizma i rešenja po kome javno preduzeće ide u stečaj ili likvidaciju zato što nije prodato, kao što je slučaj sa društvenim preduzećima.

- Broj zaposlenih pre aukcijskih prodaja smanjili smo za četiri, ali je 11 radnika i dalje veliki broj za potencijalnog kupca. Bilo je zainteresovanih kupaca zbog našeg poslovnog prostora, ali kad smo im saopštili koje su njihove obaveze, od kupovine su odustajali - kaže Kitanovićeva.Ona dodaje da Radio Pirot očekuje da lokalna samouprava ima vodeću ulogu u rešavanju budućeg statusa Radija.

- Ubeđena sam da će opština naći najbolje rešenje. Da nas nisu pustili niz vodu posle tri neuspele aukcije potvrđuje i usvajanje predloga rebalansa budžeta na sednici Opštinskog veća, s obzirom da je naš plan bio usvojen ranije samo za pola godine. Očekujemo da nam odobre još milion dinara, pored dva miliona koja smo dobili ranije. Sasvim je sigiurno da će se broj zaposlenih smanjivati, jer je nemoguće obezbediti sredstva za 11 radnika - kaže Kitanovićeva.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da se nada da će odbornici SO na narednoj sednici usvojiti predlog Opštinskog veća o rebalansu opštinskog budžeta i izdvajanju dodatnih sredstava za finansiranje zaposlenih u Radio Pirotu, ali to ne znači da lokalna samouprava odustaje od njegove privatizacije.

- Očekuju nas razgovori u Agenciji za pirvatizaciju oko dalje sudbine Radija. Već ima predloga da se značajno smanje sredstva ovom mediju, bez obzira na njihove potrebe. To u isto vreme znači i da mora značajno da se smanji broj zaposlenih. Situacija je nejasna jer kupaca nema. Ne bismo voleli da preduzeće ode u stečaj, ali je sigurno da će u narednom periodu doći do smanjena sredstava za njegov rad. Neće se dakle trpeti da Radio Pirot ostane i dalje na opštinskom budžetu, da se obezbeđuju plate u punom iznosu za ovoliki broj zaposlenih. Pokušaćemo da smanjenjem broja zaposlenih stvorimo klimu da se javi neko od kupaca. Nadam se da do stečaja ili prestanka rada neće doći - kaže Vasić.

Vasić dodaje da Radio Pirot od lokalne samouprave ima stalnu ponudu da se napravi socijalni program i smanji radna snaga.

- To se u Radiju stalno menjalo. Činjenica je da moramo da zauzmemo oštriji stav, ali se razgovori tek očekuju - kaže Vasić.

Kitanovićeva ne spori da je bilo ponuda lokalne samouoprave za finansiranje otpremnina, ali da one nisu bile stimulativne i da nije bilo zainsteresovanih. - U svakom slučaju, svesni smo da broj radnika mora da se smanji bez obzira da li će se kupac pojaviti ili ne i bez obzira kakav status ovaj medij bude imao - smatra Kitanovićeva.

Antrfile : Nema favorizovanja

- Ako svojevremeno list ‘’Sloboda’’ i TV Pirot, koji su sa Radio Pirotom bili deo jedne kuće IJP ‘’Sloboda’’ a sada su privatizovani, nisu postali lokalni javni servis, nema razloga da neko od medija, pa makar to bio i Radio Pirot, bude sada favorizovan. Svi moraju da budu u istom položaju- kaže Vladan Vasić.
Zoran Panić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi