Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS I NUNS: Bradiću, odmah podnesi ostavku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2010.

Izvor: Pres

UNS I NUNS: Bradiću, odmah podnesi ostavku


Beograd - Najveća novinarska udruženja u Srbiji traže da ministar kulture Nebojša Bradić odmah podnese ostavku pošto je Ustavni sud oborio njegove skandalozne izmene Zakona o javnom informisanju.

Bradićev odgovor juče nismo uspeli da dobijemo pošto nam je u Ministarstvu kulture rečeno da je ministar na godišnjem odmoru, a dobili smo poruku da ga ne tražimo ni sledeće nedelje, jer će tada biti na službenom putu!

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da Bradić treba da podnese ostavku, jer je za godinu dana važenja neustavnog zakona proizveo nenadoknadivu štetu, pošto je strah novinara i urednika da ne naprave grešku proizveo autocenzuru i poslušne medije.

- Upozoravali smo vlast da zakon krši Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da postoji tuce presuda suda u Strazburu iz kojih jasno proizilazi da je antievropska svaka kazna kojom se medij može ugasiti zbog samo jedne novinarske ili uredničke greške. Ministar Bradić nam je, međutim, na to hladno odgovarao da „cena laži mora biti visoka“, dok nam je Dragoljub Mićunović iz parlamenta poručivao da pošteni novinari nemaju razloga da se plaše visokih kazni. To je strašan cinizam - kaže Smajlovićeva.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da bi u svakom demokratskom društvu ministar sam podneo ostavku posle odluke suda da su neustavne gotovo sve odredbe njegovog zakona.

- U Srbiji je drugačije, ne verujem da će Bradić ili bilo ko u njegovom ministarstvu snositi konsekvence. Bilo bi dobro da makar razmisle kakav je njihov integritet posle ovakve odluke Ustavnog suda - kaže Obradović.

Robert Čoban, predsednik „Kolor pres grupe“ i jedan od najaktivnijih protivnika spornog zakona, kaže za Press da ne očekuje da će iko biti pozvan na zakonsku odgovornost.

- Čim sam čuo vest na radiju odmah sam je objavio na Fejsbuku! Čitavo prošlo leto proveli smo pišući peticije, saopštenja i protestujući, ukazujući na odredbe koje su sada oborene. Znam da neće biti pozvani na zakonsku odgovornost, ali želim da znam da li će osetiti bar malu moralnu nelagodu oni ministri i političari koji su agitovali i glasali za taj zakon, među njima i neki iz opozicije. Sreća u nesreći je da taj zakon nije ni korišćen, a uostalom on je i donet zbog jednog lista protiv kojeg je kasnije povedena borba na sasvim drugi način - kaže Čoban.

Društvo novinara Vojvodine pozvalo je čak i poslanike da vrate dnevnice jer „nisu dobro obavili svoj posao, niti imali sluha i uvažavali primedbe novinarskih udruženja“:

- Pozivamo ih da vrate dnevnice koje su dobili za uzaludan posao prilikom usvajanja izmena Zakona i da ih uplate u Fond solidarnosti UNS-a. Upravni odbor Asocijacije medija ukazao je da se više nijedan medijski zakon ne može donositi bez aktivnog učešća medijskih asocijacija i strukovnih udruženja.

Antrfile : Bradić o Ustavnom sudu
- Svakako da se ne bih ni zalagao za donošenje zakona koji smatram neustavnim. Ustavni sud je najviša pravna instanca Srbije i uveren sam da njegovi članovi dobro znaju da razluče da li su ovim zakonom valjano zaštićeni najviši interesi društva. Kakva god da bude odluka, Ministarstvo kulture će je poštovati i zalagati se za zakonitost u oblasti za koju je nadležno. (28.1.2010.)

G17: ZaŠto ostavka?
Vladimir Ilić, politički direktor G17 Plus, čiji je Bradić kadar, ne smatra da ministar treba da podnese ostavku:

- Zašto bi? Pa, Ustavni sud i postoji da ocenjuje ustavnost zakona. Između ostalog, zakon je prošao i Vladu i parlament. Činjenica je da je zakon doprineo unapređenju medijske scene u Srbiji. Mnogo je manje senzacionalizma, više otvorenog, objektivnog informisanja, što i jeste misija medija. Treba ohrabriti medije da se bave istraživačkim, a ne senzacionalističkim novinarstvom.Interesantno je da nam je iz Ministarstva kulture juče stiglo saopštenje koje je identično saopštenju direktora G17 Ilića, i to od početka treće rečenice, odnosno od „činjenica je“, pa sve do kraja saopštenja!!!
B. Bojić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi