Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vek tradicije u stačaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 07. 2010.

Izvor: Pravda

Vek tradicije u stačaju


Kompanija „Borba" 9. jula ulazi u likvidacioni postupak

Posle privatizacije kompanije „Borba" iz Beograda 2004. godine, koja je bila u apsolutnom vlasništvu države, ta medijska kuća 9. jula ulazi u predstečajni postupak.

Sadašnji i bivši radnici „Borbe" kažu da je od 1.700 zaposlenih ostalo svega 170, i napominju da su svi oni ostali lišeni socijalnog programa, kao i akcija koje im pripadaju.Nekolicina radnika podnela je tužbu protiv kompanije „Borba", i presudom je poništen nezakoniti prekid radnog odnosa podnosiocima tužbe. Ti radnici i danas čekaju na pravosnažno rešenje.

- Zašto se o statusu ove kompanije, koja je do skora zapošljavala gotovo dve hiljade ljudi, i koja poseduje 33.000 kvadratnih metara u samom srcu prestonice, uporno ćuti? Ni bivši ni sadašnji radnici do danas nisu saznali o čemu je zapravo reč. Da li o dokapitalizaciji, privatizaciji ili dovođenju strateškog partnera? Obratili smo se sudu 2007. i tada je doneta prvostepena odluka da je napravljena povreda, da smo nezakonito dobili otkaz, kao i da se u roku od osam dana vratimo na posao.

Međutim, „Borba" se žalila Okružnom sudu i mi još čekamo na konačnu odluku - ističu radnici te kompanije i dodaju da je ona, posle „Politike", najjača štamparsko-medijska kuća Srbije po vrednosti, ugledu i značaju.

- Hoćemo da znamo kome je to stalo da proizvede bankrot nad kompanijom „Borba", nad njenim imenom, tradicijom i naširoko poznatim brendom, koji egzistira od 20-tih godina prošlog veka. Zašto je nekome potrebno da ovu medijsku kuću gurne u stečaj, jer će predstečajni postupak biti otvoren 9. jula, a posle njega će, naravno, uslediti i stečaj. Da li je naša država zaista toliko nezainteresovana za svoju imovinu? To što je privatizacijom urađeno „Politici" i "Dnevniku" ne mora da se desi i nama. Druge države štite svoje nacionalne brendove. Šta smo mi uradili? Na krajnje ponižavajući način predali smo tradiciju jedne, jake i velike, medijske kuće u ruke strancima - ogorčeni su radnici „Borbe".

M. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi