Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nisam VAC-u garantovao Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 06. 2010.

Izvor: Alo!

Nisam VAC-u garantovao Novosti


Posle višednevnih spekulacija izazvanih tvrdnjama direktora VAC-a Boda Hombaha da mu je predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će preuzeti akcije „Novosti“, u danu kada je potvrđeno da je ovaj medijski gigant preuzeo 24,8 odsto akcija najtiražnijeg srpskog dnevnog lista Predsedništvo Srbije za „Alo!“ demantovalo je ove navode.

Šef pres-službe Predsedništva kaže da se predsednik Boris Tadić nije video sa Bodom Hombahom i da mu nije ništa obećavao u vezi sa preuzimanjem akcija „Novosti“.

Predsednik se uopšte ne bavi VACom niti privatizacijom „Novosti“. Predsednik predstavlja Srbiju u inostranstvu i na najbolji mogući način privlači investitore da ulažu u našu zemlju. Ako neka strana kompanija ima neke probleme u Srbiji, neka se obrati nadležnim institucijama - izjavila je za „Alo!“ Jasmina Stojanov, šef pres-službe predsednika Srbije.

Hombahove tvrdnje rasplamsale su raspravu i u Skupštini Srbije jer su poslanici SRS-a pitali odakle pravo Tadiću da se meša u privatizaciju bilo kog preduzeća u Srbiji. Šefi ca poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija kaže da Tadić nije mogao da ima ikakve veze sa tom privatizacijom, uz konstataciju da je direktor agencije za privatizaciju u tom periodu bio kadar DSS-a, a da je on sada „drugi čovek u ‚Novostima‘“. Ona je zatražila od nadležnih organa da utvrde odgovornost vlade Vojislava Koštunice u spornim privatizacijama „Novosti“.

Posle najava VAC-a da će da se povuče iz Srbije, ovaj medijski gigant preuzeo je 24,8 odsto akcija „Novosti“ koje pripadaju fi rmi „Ardos“, čiji je vlasnik Milan Beko, od kojeg juče nije bilo moguće dobiti reakciju povodom najnovije situacije. Pravni zastupnici fi rme „Ardos“ saopštili su da je VAC u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije bez ikakve dokumentacije upisao da preuzima kompletnu fi rmu „Ardos“. Saopšteno je i da je na istovetan način VAC pokušao da preotme i drugu fi rmu, ali da u tome nije uspeo.

Preko svoje tri fi rme, Beko ima nešto više od 63 odsto akcija „Večernjih novosti“. Preostale akcije u vlasništvu su države - 29 odsto, i PIO Fonda, koji ima sedam odsto akcija. Interesantno je da je pre samo tri dana direktor VAC-a Bodo Hombah izjavio da glavnu krivicu za odluku da se povuku iz Srbije snosi njegov poslovni partner, čije ime nije želeo da otkrije. Predstavnik VAC-a u Srbiji Maks Vinterfeld nije želeo za „Alo!“ da komentariše novonastalu situaciju i uputio nas na saopštenje VAC-a, prema kome ova kompanija nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u „Novostima“.

„VAC je još pre nekoliko nedelja javno izjavio da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija ‚Novosti‘ preko ta tri društva. Preuzimanjem tih društava VAC prosto osigurava svoje vlasništvo. Kao što je najavljeno, VAC će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a preuzimanje ta tri društva predstavlja sastavni deo ove poslovne politike“, stoji u saopštenju VAC-a.

Antrfile : UNS: VAC sam kriv za neuspehe

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović misli da je ovaj manevar bio pokušaj pritiska na Borisa Tadića u cilju preuzimanja „Novosti“ ili mirnog povlačenja novca.

Pretpostavljam da se pominjanje nekog tajnog partnera koji je Hombahu rekao da može da preuzme „Novosti“ ako ispuni njegove uslove odnosi na ljude preko kojih su kupovane „Novosti“, što je očigledno rađeno uz neki dogovor sa vlašću. Ne mislim da je reč o ljudima iz okruženja Borisa Tadića. Ispostavilo se da vlada Vojislava Koštunice, ali i vlada Mirka Cvetkovića nisu bile sklone da dozvole da VAC kupi „Novosti“, a nastojale su da izbegnu sukob sa nemačkom državom jer im je Hombah sugerisao da može da utiče na oštrije stavove te zemlje prema Srbiji. Uz to, vlade su procenjivale investitora, a on je birao sumnjive partnere. VAC sada nastoji da Srbiju, njene političare i tajkune optuži za svoje neuspehe, a sami se nisu proslavili svojim projektima - ni sa lokalnim listovima u Zrenjaninu i Nišu, ali ni sa „Politikom“ i Dnevnikom“ - kaže Smajlovićeva.

Ćopić: Poslovali sa Šarićem

Vlasnik „Mitrosrema“ Zoran Ćopić izneo je u medijima tvrdnju da je narko-bos Darko Šarić poslovao sa VAC-om.

- Preko advokata sam saznao da je Šarić prodao beogradsku firmu „Štampa“ nemačkom medijskom koncernu VAC i da je ta transakcija iznosila 29 miliona evra - saopštio je Ćopić. Predstavnik VAC-a u Srbiji Maks Vinterfeld kaže za „Alo!“ da ne zna ništa o ovim navodima.

R. Femić





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi