Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC (ni)je preuzeo akcije "Novosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2010.

Izvor: RTS

VAC (ni)je preuzeo akcije "Novosti"


Advokatska kancelarija firme "Ardos", koja je vlasnik udela u "Večernjim novostima", tvrdi da nije tačna informacija da je VAC preuzeo 23 odsto akcija u Novostima. Portparol VAC-a tvrdi da je taj medijski koncern u potpunosti preuzeo društvo "Ardos".

"VAC želi da na prevaru preuzme Večernje novosti", tvrdi advokatska kancelarija firme "Ardos", koja je vlasnik udela u kompaniji Novosti.
 
Pravni zastupnici firme "Ardos" saopštili su da nije tačna informacija da je nemački koncern VAC preuzeo 23 odsto akcija firme "Ardos", koju su objavili neki mediji.

Sa druge strane, portparol VAC-a Paul Binder saopštio je da je ta medijska grupacija u potpunosti preuzela društvo "Ardos Holding GmbH" iz Salcburga, koje je je vlasnik oko 24,9 odsto akcija u "Večernjim novostima".

"Osim toga, VAC nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u Novostima", saopštila je ta medijska grupacija.

U saopštenju se navodi da je VAC još pre nekoliko nedelja javno izjavio, da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija Novosti preko ta tri društva, a preuzimanjem tih društava VAC, kako je navedeno, osigurava svoje vlasništvo.

Agencija Beta navodi da je kompanija "Ardos", koju je navodno preuzeo VAC, vlasništvo biznismena Milana Beka, čiji su advokati zahtevali brisanje prenosa vlasništva na VAC. Sa još druge dve svoje firme, "Primaks" i "Karamat", Beko kontroliše paket 63 odsto akcija Novosti, dok ostatak poseduju država Srbija i Fond PIO Srbije, prenosi agencija Beta.

Međutim, advokati kompanije "Ardos" navode da je "VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, i bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu 'Ardos', pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija 'Novosti'".

"Na istovetan način pokušao je da preotme i drugu firmu koja je, takođe, vlasnik udela u 'Novostima', ali su tom prilikom službenici bili obazriviji, pošteniji i odgovorniji, pa su sprečili ovu hajdučiju Boda Hombaha", dodaje se u saopštenju advokata firme "Ardos".

Da li VAC odlazi iz Srbije?


Medijska grupacija VAC je svojim prvim zahtevom od januara 2009. godine kao i svojim drugim, novim zahtevom od januara 2010. godine pokušala da od srpske Komisije za zaštitu konkurencije dobije odluku o odobrenju koncentracije u vezi sa svojom investicijom u Novosti.

Portparol VAC-a rekao je da je, pošto do toga nije došlo, "kompanija ostala zavisna od jednog srpskog privrednika, protiv koga je u aprilu 2010. godine pokrenula arbitražni postupak u skladu sa važećim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu".

VAC je saopštio da neće dozvoliti da mu se "u postupku povlačenja iz Srbije uskrate ekonomska prava".

VAC je ranije najavio da će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a kako je navedeno u saopštenju, preuzimanje tri društva predstavlja sastavni deo VAC-ove poslovne politike.

Direktor VAC-a Bodo Hombah nedavno se obratio pismom predsedniku Borisu Tadiću u kome je opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom svojih učešća u srpskim firmama.

Hombah je predsednika Tadića zamolio da pomogne VAC grupi, kako bi njen izlazak bio propraćen od strane državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način.

VAC ima kapital u kompanijama "Politika AD", "Novosti" i novosadski "Dnevnik".

Kolundžija: Tadić ništa nije obećavao


Neosnovana je svaka optužba da je predsednik Srbije Boris Tadić na bilo koji način mimo zakona bilo kome bilo šta obećavao, izjavila je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju u Slkupštini Srbije Nada Kolundžija povodom navoda da je medijska grupa VAC preuzela deo Kompanije Novosti.

"U ovom slučaju, koji u osnovi ima ekonomske interese, na vrlo neprimeren način je zloupotrebljen predsednik. Neosnovano je umešan u nešto sa čim nema nikakve veze", rekla je Koludžija novinarima u parlamentu povodom navoda direktora VAC (NjAZ) Boda Hombaha da mu je Tadić obećao da će ta medijska grupacija preuzeti deo Novosti.

"Postoje zakoni ove zemlje i svaki investitor koji dolazi mora da ih poštuje i nikada se niko iz DS, a naročito Tadić, nije mešao u to na način koji bi podrazumevao da se državi Srbiji nanosi šteta ili da se zloupotrebljavaju i izbegavaju zakoni", navela je Kolundžija.

Prema njenim rečima, poslanici DS u Skupštini Srbije tražili su odgovore od nadležnih institucija o tome da li su pokrenuti postupci kako bi se utvrdilo da li je bilo zloupotreba u vreme privatizacije kompanije Novosti.

"Po našim informacijama nadležni organi rade na tome s obzirom na mnoge informacije koje se ovih dana pojavlju i koje ukazuju da je bilo nekih stvari koje oni imaju razloga da ispitaju", rekla je Kolundžija.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi