Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zukorlić ne odustaje od sto miliona evra zbog fotomontaže
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2010.

Izvor: Politika

Zukorlić ne odustaje od sto miliona evra zbog fotomontaže


Kada tražite toliku sumu, vi time izlazite iz svih pravnih poredaka sveta, ovde je reč o teško razumljivom preterivanju, kaže profesor Vladimir Vodinelić


Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i muftija Muamer Zukorlić podneće krivičnu prijavu protiv dnevnog lista „Blic”, kao i parničnu tužbu, radi utvrđivanja simboličke naknade u iznosu od sto miliona evra zbog objavljivanja fotomontaže u kojoj je muftija Islamske zajednice u Srbiji prikazan u pravoslavnoj odeždi, saopštila je juče Islamska zajednica u Srbiji.

Na vanrednoj sednici Mešihata, koja je održana juče, odlučeno je i da se u subotu održi sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji u kojem će učestvovati predstavnici svih organa, ustanova i udruženja ove verske zajednice, dok će u svim džamijama biti pročitan proglas osude ovog čina.

Mešihat je zatražio i od predsednika Srbije Borisa Tadića da se „javno odredi prema uvredi lista ’Blic’”. O svemu će biti obaveštene međunarodne islamske organizacije i institucije, kao i ambasade muslimanskih zemalja u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Fotomontaža objavljena na humorističkoj strani prošle subote prikazuje Zukorlića u pravoslavnoj odeždi, kako se drži za ruku sa papom Benediktom Šesnaestim, a ispod nje je natpis „Veći katolik od pape”.

Samir Tandir, portparol Islamske zajednice u Srbiji, kaže da fotomontaža predstavlja poziv na pokrštavanje.

– Nikakve pare ne mogu to da isprave. Suma koju smo tražili je simbolična i njen cilj je da se pošalje poruka da se ne mogu tako vređati nečija verska osećanja i verski autoriteti, to je opomena za ubuduće. Ne možemo se sakrivati pod plaštom slobode medija, jer radi se o ozbiljnom dnevnom listu koji vrlo dobro zna šta sme, a šta ne sme – kaže Tandir.

Glavni i odgovorni urednik „Blica” Veselin Simonović nije želeo da komentariše saopštenje Mešihata, rekavši da će, ako ih Islamska zajednica u Srbiji tuži, sve raspraviti na sudu.

Uredništvo „Blica“ je, inače, dan posle objavljivanja fotografije objavilo izvinjenje Islamskoj zajednici u Srbiji.

U našem pravu simbolična naknada ne postoji, objašnjava Vladimir Vodinelić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta „Union”.

– Kada tražite simboličnu naknadu, ne tražite novac koji će vam služiti tome da pribavite neka zadovoljstva, koja bi potisnula duševne boli koje ste trpeli zbog povrede vašeg prava. Vi time tražite da se utvrdi da ste bili žrtva, da je onim što je urađeno atakovano na vaše pravo i ta simbolička naknada nema, u stvari, uopšte funkciju naknade, nego funkciju utvrđenja da je načinjena povreda prava. Kada tražite sto miliona evra, to nije simbolična naknada. Kada tražite toliko sumu, vi time izlazite iz svih pravnih poredaka sveta. Srbija je ratifikovala Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koja u članu 10 jemči slobodu govora. Uz to, evropski standard je jasan: nijedna kazna i nijedna naknada koju bi bilo koji sud, bilo koje zemlje u kojoj važi Evropska konvencija dosudio u visini koja je u stanju da ugrozi egzistenciju medija nije u skladu sa Evropskom konvencijom. Ukratko, ovde je reč o teško razumljivom preterivanju – ističe Vodinelić.

Naš sagovornik navodi i da je evropska pravna praksa, kada su ovakvi slučajevi u pitanju, jasna. Kako ističe profesor Vodinelić, bitno je da je vidljivo da je posredi satira, humoreska, parodija, karikatura, fotomontaža, odnosno humorna forma.– ono što je iskazano kroz humornu formu ne može se doživljavati kao tvrdnja koja pretenduje na istinu, a baš zato što je tako, humoristi i satiričari imaju veću slobodu izražavanja – kaže Vodinelić.

Postoji granica slobode medija i ona ide duž zabrane povređivanja nečijih verskih osećanja, koja su uostalom zaštićena i zakonom, kaže Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva.

– Ipak, same verske vođe su, kao i druge javne ličnosti, podložne sudu javnosti i kritici, koja često zna da bude neprimerena – ističe Ilićeva.

Takođe, Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je u svom saopštenju da se učestalim tužbama protiv medija zbog humorističko-satiričkih sadržaja „ozbiljno ugrožava sloboda javne reči“.

Jelena Čalija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi