Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dušan Mihajlović znao za Ilićev iskaz
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2010.

Izvor: Blic onlajn

Dušan Mihajlović znao za Ilićev iskaz


Beograd - Fotografije Mileta Lukovića i Miloša Simovića pokazane su jedinom svedoku ubistva Slavka Ćuruvije, nakon što ih je kao izvršioce zločina imenovao Nenad Ilić, pripadnik JSO - tvrdi za „Blic“ izvor iz MUP-a Srbije koji je 2003. vodio slučaj.

Izvor „Blica“, koji je vodio slučaj tvrdi da su sa iskazom Ilića, kasnije osuđenog za zločin na Ibarskoj magistrali i atentat na Vuka Draškovića bili upoznati načelnik RJB, Sreten Lukić i ministar policije Dušan Mihajlović.

- Iskaz je proveravan, ali nije bilo dokaza kojim bi se potvrdila Ilićeva izjava. Iskaze dvojice „zemunaca“, koje je naveo kao izvršioce, nije bilo moguće ispitati. U momentu kada je Ilić saslušavan, 7. aprila 2003. Mile Luković je bio mrtav, a Simović u bekstvu - kaže izvor „Blica“.

Ilićev iskaz, koji su mediji objavili u vreme „Sablje“, ponovo je aktuelan nakon što je Ljliljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, na osnovu njega zatražila da istraga o ubistvu Ćuruvije krene ispočetka.

- Nisam znala da je ta izjava poznata. Nisam znala ni da li je autentična. Kontaktirala sam s MUP-om, gde mi je potvrđeno da izjava postoji i da povodom toga nije vođena istraga. Neću reći ko mi je to rekao, neka to ta osoba kaže - kaže Smajlović. U izjavi za „Blic“, predsednica UNS, kaže da je Ilićev iskaz dobila pre hapšenje Miloša Simovića 11. juna.

- Čekala sam da mi jave zašto nije bilo istrage, onda je Simović uhapšen i pomislila sam da je vreme da se izvrši pritisak da se slučaj ponovi ispita, ali da to ne rade oni koji su 2003. u stranu sklonili Ilićev iskaz - kaže Smajlović. Ona navodi i da joj je čudna izjava tužioca Miljka Radisavljevića da „ne zna za Ilićevu uzjavu“.

- Kako je moguće da tužilac, kome je slučaj Ćuruvija prioritet ne zatraži sve spiskove u kojima se pominje to ubistvo. Ja ne tvrdim da su ti ljudi ubice, ali odgovori leže u DB, obrazac tog zločina isti je kao i kod ostalih koje su oni počinili - kaže Smajlović.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče da je u vreme Ilićevog saslušanja, policija smatrala da „istraga vodi na drugu stranu“.

- Postojali su drugi iskazi, koji su ukazivali na ranije spominjana imena. Ovo je bio jedini iskaz koji je ukazivao na taj smer. Simović je u zatvoru, i policija će njega i Sretka Kalinića ispitati u vezi sa mogućim detaljima političke pozadine ubistva Zorana Đinđića i o drugim ubistvima u Srbiji - rekao je Dačić i naveo da bi bio „prezadovoljan da reši neke od slučajeva pre 2000. godine, kada je SPS bio na vlasti“.

E.B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi