Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Štimac: sredinom juna izveštaj o vlasništvu u "Novostima"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2011.

Izvor: Politika

Štimac: sredinom juna izveštaj o vlasništvu u "Novostima"

Komisija za hartije od vrednosti trebalo bi da do sredine juna završi postupak utvrđivanja povezanosti firmi koje su kupile kompaniju „Novosti”, izjavio je juče predsednik Komisije Milko Štimac.



Država trenutno u „Novostima”, pored udela od 29 odsto akcija indirektno, preko Fonda PIO, poseduje još 7,2 odsto akcija, ali nije zainteresovana da bude ubrzan postupak utvrđivanja vlasničkih odnosa u toj kompaniji.

Paket od 62 odsto akcija „Novosti” otkupile su od malih akcionara 2006. godine na berzi tri firme – „Trimaks”, „Ardos” i „Karamat” – dve su registrovane u Austriji, a jedna na Kipru. Povezanost tih firmi u novembru prošle godine počela je da ispituje Komisija za hartije od vrednosti, nakon što je Beko javno priznao da je većinski vlasnik „Novosti”.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Beko je bio dužan da čim je stekao 25 odsto akcija „Novosti” o tome obavesti Komisiju za hartije od vrednosti i dostavi dokaze, što on nije učinio. Tek posle javnog priznanja da je većinski vlasnik „Novosti”, on je posetio Komisiju i obećao da će dostaviti dokumentaciju preko kojih firmi je kupovao akcije „Novosti” na Beogradskoj berzi, ali te papire Komisija još nije dobila.

Komisija je dokaze o povezanosti tri firme koje su kupovale akcije „Novosti” tražila i od nadležnih regulatornih tela Austrije i Kipra, kao i od međunarodne organizacije komisija hartija od vrednosti IOSCO, a zatražena je i pomoć Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi