Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Policija ispituje navode o ubistvu novinarke Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2010.

Izvor: Politika

Policija ispituje navode o ubistvu novinarke Dade Vujasinović

Svaka informacija koja može da doprinese rasvetljavanju bilo kog krivičnog dela indikativna je i tužilaštvo treba da je proverava, rekla je Snežana Malović




Srpska policija počela je juče da ispituje navode iz dnevnika Ratka Mladića koji se tiču smrti novinarke Dade Vujasinović, a koji su objavljeni prekjuče u „Politici”, rečeno je našem listu u vrhu MUP-a Srbije.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče da sve činjenice koje mogu da doprinesu rasvetljavanju smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović treba da se uzmu u obzir.

Malovićeva je rekla da se zalaže za to da se u slučaju Dade Vujasinović najzad utvrdi istina i dođe do daljeg postupka procesuiranja počinilaca tog krivičnog dela.

„Svaka informacija koja može da doprinese rasvetljavanju bilo kog krivičnog dela indikativna je i tužilaštvo treba da je proverava”, istakla je ona komentarišući navode iz beleški Ratka Mladića.

Ona nije želela da komentariše konkretna imena iz tih beleški koja se povezuju sa smrću Dade Vujasinović, navodeći da je to posao za tužilaštvo i da kao predstavnik izvršne vlasti ne želi da utiče na rad te pravosudne institucije. Podsetimo, naš list je juče objavio prepis iz rokovnika Ratka Mladića sa natpisom „Vojni muzej” u kojem se navode saznanja o tome ko je ubio novinarku Vujasinović.

„U sprezi sa Mićom je Goran (precrtano) Dušan Malović koji je u vezi sa Vuković Goranom (ubica je Ljube Zemunca i vođa mafije u Beogradu). Oni su ubili novinarku Dadu Vujasinović, oni su spremni na sve... Kafić na Dedinju Metod u njemu se sastaju Mićo i Vuković i kafić se isprazni kada oni razgovaraju... Mićo govori da je šef podzemlja i nadzemlja u Bgd... Mićo se falio kako je doveden da sruši Lukića i Vas, što je bila igra M. Krajišnika. Krajišnik Vas ortodoksno ne podnosi”, stoji u tom prepisu.

Goran Vuković Majmun i Dušan Malović su ubijeni 1994. godine, šest meseci nakon smrti Vujasinovićeve. Jedini preživeli je bivši ministar policije Republike Srpske Mićo Stanišić koji se nalazi u Haškom tribunalu gde mu se sudi zbog optužbi da je počinio ratni zločin.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije, navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 sati. Prilikom uviđaja na licu mesta, istražni organi su pored novinarkinog beživotnog tela pronašli i lovačku pušku njenog oca iz koje je, navodno, počinila samoubistvo.

Nino Brajović, potpredsednik Udruženja novinara Srbije, kaže da su ove informacije nešto sasvim novo i ekskluzivno, da mogu doprineti otkrivanju istine, ali da u ovakvim situacijama kod dve stvari treba biti oprezan, „jer se u podzemlju svašta priča”.

– Spominju se mogući izvršioci koji su u kriminalu. Ponavlja se priča koju imamo oko ubistva Ćuruvije, osumnjičeni su ljudi koji su likvidirani i tako u krug. U svakom slučaju, to će biti dobar trag za policiju – naglašava Brajović.

Jelka Jovanović, potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ističe da je ovo prelomni momenat u otkrivanju istine ko je Dadu Vujasinović ubio i da tužilaštvo sada konačno ima pravi razlog da napokon započne istragu o ubistvu. – Izdali smo saopštenje povodom teksta u „Politici” i tražimo od Republičkog javnog tužilaštva i MUP-a da ispitaju navode koji mogu otkriti ubice, jer se prvi put pominju neka konkretna imena. Uz puno uvažavanje profesionalnosti što je vaš list uspeo da dođe do tako značajnog dokumenta, naglašavam da je jako važno da svi navodi budu dostavljeni porodici, nadležnim organima i pravnim zastupnicima – kaže Jovanovićeva.

Podseća da je prošle godine konačno odbijena mogućnost da je u pitanju samoubistvo, kao i da su povodom 16-godišnjice od ubistva Vujasinovićeve u javnost iznete dvostruke informacije.– Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da su sva novinarska ubistva istražena, međutim tužilaštvo tek treba da radi na ovom slučaju – naglasila je Jovanovićeva.

Zahtev NUNS-a je, kako kaže, juče prosleđen MUP-u, tužilaštvu i Ministarstvu pravde.

Ekipa „Politike”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi