Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC (ni)je preuzeo akcije "Novosti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2010.

Izvor: RTS

VAC (ni)je preuzeo akcije "Novosti"

Advokatska kancelarija firme "Ardus", koja je vlasnik udela u "Večernjim novostima", tvrdi da nije tačna informacija da je VAC preuzeo 23 odsto akcija. "VAC želi da na prevaru preuzme Novosti", saopštili su zastupnici firme "Ardus".



"VAC želi da na prevaru preuzme Večernje novosti", tvrdi advokatska kancelarija firme "Ardus", koja je vlasnik udela u kompaniji Novosti.

Pravni zastupnici firme "Ardus" saopštili su da nije tačna informacija da je nemački koncern VAC preuzeo 23 odsto akcija firme "Ardus", koja je vlasnik udela u "Kompaniji Novosti", koju su objavili neki mediji.

"Tačno je da je VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu 'Ardus', pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija 'Novosti'", navedeno je u saopštenju.

"Na istovetan način pokušao je da preotme i drugu firmu koja je, takođe, vlasnik udela u 'Novostima', ali su tom prilikom službenici bili obazriviji, pošteniji i odgovorniji, pa su sprečili ovu hajdučiju Boda Hombaha", dodaje se u saopštenju.

"Advokati beogradskog vlasnika ovih firmi preduzeli su više zakonskih poteza. Od Komisije za zaštitu od monopola traže, pre svega, da iznese svoj stav i potvrdi ono što je obelodanila pre nekoliko dana - da nije donela odluku", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se traži da Komisija za zaštitu od monopola odgovori da li se "slučaj VAC" rešava po starom zakonu (kada su podneli zahtev), a po kojem, ako komisija ne da potvrdan odgovor, tumači se da je zahtev odbijen.

Pravni zastupnici traže da ta komisija odgovori da li ovaj slučaj tretira po novom zakonu (po kojem bi morali da ponovo podnesu zahtev, što nisu učinili), navedeno je u saopštenju.

"Beogradski advokati tvrde da ovakvim protivpravnim i nasilničkim potezima VAC i Hombah potkopavaju pravni sistem Srbije, a notare u Beču upozorili su da su moguće tužbe, ne samo protiv njih, nego i protiv austrijske države, čiji su oni službenici. Očekuje se i brzo reagovanje institucija države", zaključeno je u saopštenju.

Medijska grupacija VAC nedavno je saopštila da je odlučila da okonča svoj angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje.

Direktor VAC-a Bodo Hombah tada se obratio pismom predsedniku Borisu Tadiću u kome je opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom svojih učešća u srpskim firmama.

Hombah je predsednika Tadića zamolio, da pomogne VAC grupi, kako bi njen izlazak bio propraćen od strane državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način.

VAC ima kapital u kompanijama "Politika AD", "Novosti" i novosadski "Dnevnik".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi