Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poručili su mi da odaberem kovčeg, ali se ne plašim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 12. 2009.

Izvor: Blic

Poručili su mi da odaberem kovčeg, ali se ne plašim

Nastavljam da radim epizode o vođama ekstremnih navijača, a ceo slučaj su preuzeli advokati B92, kaže Brankica Stanković. Za pretnje do osam godina zatvora

Beograd-Novinarka Brankica Stanković dobila je policijsko obezbeđenje posle pretnji smrću upućenih preko interneta, ali i preko grafita na zidovima, nakon emitovanja prve epizode serijala „Insajder“ pod naslovom „(Ne)moć države“ o vođama ekstremnih navijačkih grupa.

- Utvrđujemo sa kog kompjutera i ko je poslao preteće poruke. Nadamo se da ćemo ubrzo identifikovati te osobe jer svaki računar ima svoj „potpis“. Ti koji prete za sada su osumnjičeni za ugrožavanje sigurnosti. U međuvremenu, ministar je odlučio da autorka serijala dobije policijsko obezbeđenje, koje je već pored nje - kažu u MUP-u.

Autorka „Insajdera“ Brankica Stanković, uprkos brojnim pretnjama koje su pristigle, nastavlja rad na serijalu.

- Jedna od poslednjih pretećih poruka koja je pristigla jeste da „odaberem kovčeg“. Ali, nastavljam da radim. I to najnormalnije. Ne plašim se. Ali prvi put od kada radim serijal imam policijsko obezbeđenje. Strašno je to da u Srbiji, u 2009. novinari svoj posao rade pod policijskim obezbeđenjem - rekla je za „Blic“ autorka „Insajdera“.

Ona je napomenula da su brigu o celom slučaju preuzeli advokati B92, i objasnila da je i ranije bilo pretnji ekipi.

- Zakonom je propisano da ako neko preti da će ugroziti život i telo predsednika Srbije, poslanika, članova Vlade, sudija, tužioca i novinara kazniće se od jedne do osam godina zatvora - kaže za „Blic“ državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

On navodi da su izmenama Krivičnog zakonika, koje je predložilo Ministarstvo pravde i koje su stupile na snagu 15. septembra, novinari zakonski zaštićeni.

- Novinari spadaju u grupu zanimanja koja se bave poslom od javnog značaja i imaju povećani rizik za bezbednost, kao što su još obrazovanje, javni prevoz i zdravlje ljudi - objašnjava Homen.

Ekipa „Insajdera“ je, da podsetimo, i tokom emitovanja prethodnih serijala dobijala pretnje. Najžešće pretnje su dobijali za vreme serijala o mafiji u fudbalu, emitovanom početkom 2008.

Nakon ove poslednje emisije, huligani koji se kriju iza navijačkih grupa i iza potpisa „delije sa severa“, „navijači Rada“ i „grobari“, uputili su pretnje silovanjem, klanjem, ubistvom na profil emisije na „Fejsbuku“, ali i na adresu „Fan kluba Brankica Stanković“.

U emisiji je pomenuto da je protiv huligana podneto 289 krivičnih prijava, i to zbog najtežih krivičnih dela, ali da po pravilu nije dolazilo do pravosnažnih presuda.

B92 je od vlasti zatražio da „obezbede uslove u kojima će novinari B92, ali i svih drugih medija u Srbiji, moći da izveštavaju javnost o onome o čemu javnost ima interesa da zna, bez straha za svoj život i svoju ličnu bezbednost“.

U saopštenju B92 navedeno je i „preteće brutalne, vulgarne i primitivne reakcije pripadnika i simpatizera ovih kriminalaca i nasilnika govore da se oni i dalje osećaju sigurni, bezbedni od ruke pravde“.

Antrfile : Novinarska udruženja traže zaštitu

Udruženje novinara Srbije zatražilo je juče od policije i nadležnih organa da zaštite novinare „Insajdera“ zbog učestalih pretnji, kao i da se rezultati istrage u najkraćem roku javno saopšte. UNS podseća da Krivični zakonik od avgusta novinarski posao tretira kao posao od javnog značaja i da omogućava strože kažnjavanje.

I Asocijacija nezavisnih elektronskih medija zatražila je od nadležnih da novinarima B92 pruže zaštitu. Upozorili su da poruke predsednika Borisa Tadića i ministra Ivice Dačića da neće tolerisati nasilje, nisu dale rezultate, već da su pretnje postale brutalnije.

Ana Ž. Adžić, Vuk Z. Cvijić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi