Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS protestuje protiv izmena Zakona o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2009.

Izvor: RTS onlajn

UNS protestuje protiv izmena Zakona o informisanju


Predstavnici UNS-a pozvali poslanike da ne glasaju za izmene Zakona o javnom informisanju, jer one nisu u saglasnosti sa evropskim standardima. Parlamentu predata peticija sa 600 potpisa novinara. Zakon loš po sadržaju, namerama, načinu na koji je napravljen, ocenio profesor FPN-a Rade Veljanovski.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije protestovali su na Trgu Nikole Pašić uoči početka sednice Skupštine Srbije, na kojoj je najavljeno usvajanje izmena Zakona o informisanju.

Predstavnici UNS-a pozvali su poslanike da ne glasaju za Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, jer je nedemokratski i nelegitimnan akt, i po načinu predlaganja i po načinu donošenja.

Novinari su na protestu nosili transparent "Stop antievropskom zakonu o medijima".

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski rekao je na protestu da su najavljene izmene Zakona o infomisanju loše po sadržaju, po namerama, po načinu na koji su napravljene i stavljene u proceduru.

"Ako se 2009. godine u jednoj iole demokratskoj zemlji želi promena zakonske regulative, onda ona treba da unapredi odnose u medijskoj sferi i da ide korak dalje ka približavanju Evropi, ka primeni evropskih standarada, a novi Zakon je jedan značajan korak unazad. Uprkos nekim amandamnima, ovaj zakon je u svom osnovnom tekstu nepopravljiv", rekao je za Interenet portal RTS-a Rade Veljanovski.

Profesor Veljanovski ocenjuje da izmene Zakona predviđaju gašenje medija i obustavu rada što je suprotno sa tačkom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Ostala je odredba da neupisivanje u registar povlači odredbu o prestanku rada medija, pa taman da su sve ostale odredbe toga Zakona odlične, samo ta odredba je takva da niko ne bi smeo da pomisli da se to stavlja u proceduru i da se o tome glasa", ocenio je Veljanovski.

"Kazne su i dalje ostale enormne i one će potpuno proizvesti cenzuru i autocenzuru, jer nema tog čoveka koje može slobodno da radi svoj posao sa tako zaprećenim kaznama, što znači da javnost ove zemlje više neće moći da sazna one informacije koje su u njenom interesu", ocenio je profesor FPN-a.

Predstavka Evropskom sudu u Strazburu

Istoričar Čedomir Antić, koji je takođe prisustvovao protestu, rekao je za naš sajt da deluje uvredljivo što stranke koje danas tvrde da su evropske i reformske stoje iza ovog Zakona.

"Gnevan sam zato što se dogodila ova igra vezana i za jedno udruženje novinara i opozicionu partiju LDP i mislim da ne samo ljudi koji su aktivni u politici, već i građani, moraju da podrže medije zato što su oni bastion slobode, jer pitanje ljudskih prava i sloboda nije samo pitanje punih stomaka i punih novčanika", rekao je Antić.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ponovila je da je predloženi Zakon antievropski, i da namera UNS nije da se ruši Vlada, već da se izrazi protest.

"Ukoliko Zakon bude usvojen, Udruženje novinara će tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da taj zakon ne potpiše, a obratićemo se i Ustavnom sudu Srbije", izjavila je predsednica UNS-a.

"Mi ćemo napisati predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu ako Zakon stupi na snagu, a ukoliko neka presuda po tom Zakonu bude donesena, ova država će Evropskom sudu morati da plati velike kazne zbog onih koji budu osuđeni. Mi se, međutim, nadamo da do toga neće doći", rekla je Smajlović.

Predstavnici UNS-a uputili su peticiju sa više od 600 potpisa predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi