Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako je zaplenjena “Župska reč”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2014.

Autor: Rade Stanković Izvor: Politika

Kako je zaplenjena “Župska reč”

• Na glavnoj ulici u Aleksandrovcu prišao mi je predsednik opštine Jugoslav Stajkovac i uzeo čitav paket novina koje sam izneo na prodaju, tvrdi Milutin Zdravić, vlasnik, glavni urednik, novinar i distributer lista „Župska reč”

• Nisam kod sebe imao novca, rekao sam mu da dođe posle po pare u opštinu, on se složio, a onda me prijavio policiji... Hteo sam da novine podelim članovima svoje stranke, da vide to more kleveta, objašnjava Stajkovac

• Zdravić i Stajkovac se slažu samo u dve stvari: da se oduzimanje, ili „kupovina na odloženo”, dogodila 23. maja. I da će se ćerati do suda...

Milutin Zdravić, novinar, glavni urednik, vlasnik i distributer lista „Župska reč”, kao i obično, stajao je na glavnoj aleksandrovačkoj ulici i prodavao svoje novine. Prišao mu je dr Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine, uzeo ceo paket 93. broja „Župske reči” (Zdravić kaže stotinu primeraka, Stajkovac tvrdi upola manje) i, ne plativši, zaputio se ka zgradi opštine. Zdravić je slučaj prijavio policiji i pismeno izvestio Udruženje novinara Srbije, navodeći da se radi o prisilnom oduzimanju novina. UNS je saopštenjem osudio postupak predsednika Stajkovca.

Opisani događaj odigrao se 23. maja, oko 14 časova.

Zdravić je 16. juna uputio pismo ministru policije zbog neblagovremenog postupanja policijskih službenika, a time i nadležnog tužilaštva. Kaže, priprema i tužbu protiv predsednika opštine Aleksandrovac.

– U 93. broju „Župske reči” objavio sam žestoke kritike sadašnjeg ministra odbrane a bivšeg gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića, zvanog Bata Santos, u tekstu pod naslovom „Lažni sjaj”. Kritikovao sam i nekadašnjeg predsednika opštine Aleksandrovac, demokratu Čedomira Petkovića, zbog čega sam dva puta po mesec dana bio u zatvoru, 2006. i 2011. Kritikujem i Jugoslava Stajkovca, sadašnjeg predsednika opštine, večitog funkcionera, koji je sada šesti put na tom položaju, jer se udružio sa časnim i nečasnim ljudima. On je meni neovlašćeno oduzeo stotinu primeraka novina i ja ću ga zbog toga tužiti – najavljuje Milutin Zdravić, uz napomenu da ima svedoka da se sve tako dogodilo. 

Dr Jugoslav Stajkovac ima prilično različitu verziju čitavog slučaja. Ima i svedoke, čak trojicu: Mihajla Milića, svog zamenika, Milomira Radojičića, pomoćnika predsednika, i Zorana Milanovića, predsednika Skupštine opštine Aleksandrovac. Ovako opisuje događaj od 23. maja u 14 sati, na glavnoj varoškoj ulici:

– Obilazili smo grad, a onda sam video Zdravića na klupi. Pored njega je bio paket novina. Rekao sam mu „dobar dan” i pitao ga da li prodaje novine. „Da, ja prodajem”, odgovorio je. Ja sam mu rekao da kupujem sve primerke i zamolio ga da dođe u zgradu opštine da mu platim, jer nemam novac kod sebe.

On je rekao: „U redu”. Kad smo stigli u zgradu opštine, izbrojali smo tačno 50 primeraka.

Ali Zdravić nije došao. Predomislio se i stvar prijavio policiji – tvrdi Stajkovac, priloživši pisane izjave pomenutih svedoka.

A na pitanje zašto je uzeo ceo paket novina, Stajkovac odgovara:

– Čuo sam da je u tom broju Zdravić moje glasače nazvao nepismenim seljacima. Lista „Pokreta za Župu”, čiji sam bio nosilac, osvojila je najviše odborničkih mandata, a od Zdravića trpimo razne uvrede, pa sam hteo da njegove novine podelim članovima i pristalicama, da vide to more kleveta. Da znaju šta ja i moja porodica moramo da trpimo. O tome treba da raspravljaju novinarska udruženja, o gadostima koje objavljuje Zdravić a ne da osuđuju moj postupak bez dubljeg ulaženja u slučaj. Pa, pogledajte, on kaže da je opštinsko rukovodstvo „skupljeno s koca i s konopca, od seljaka do taksiste”. Mene naziva „vajnim doktorom nauka”, kaže da imam „šimpanzaste grimase”, sebi uzima za pravo da kaže da je nekoliko koplja intelektualno iznad mene, tvrdi da će me „Bog navesti da bez prirodne smrti odem sa ovoga sveta” i još niz gadosti. A ne smeta mu da od takvog opštinskog rukovodstva traži novac za svoj list. Još i novinarska udruženja vrše mobing na mene, umesto da brinu zbog kršenja novinarske etike i svog kodeksa, zbog čega ću ih tužiti sudu – zaključuje dr Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac.

Nadležnost tužilaštva u Brusu

Načelnik Policijske uprave Kruševac Miljan Petrović kaže da nikakvog kašnjenja u postupanju, po prijavi Zdravića, nije bilo, već da su operativci efikasno i temeljno obavili svoj posao i o tome zvanično obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Brusu, u čijoj nadležnosti je dalje postupanje.

Opština za saradnju nije imala para

Na pitanje da li se pribojava da će na optuženičku klupu po tužbi Stajkovca zbog uvreda u tekstu „Prostak“ i „Kako te nije sramota”, Zdravić odgovara:

– Ne bojim se suda, jer pišem istinu. Njegov „Pokret za Župu“ nije mogao sam da formira vlast, pa je on pravio razne kombinatorike, čak i sa Demokratskom strankom, koja je najomraženija u Župi. No, svejedno, ja sam kao vlasnik novina hteo da uspostavimo saradnju sa opštinom, jer to nije njegova privatna imovina, i to u skladu sa zakonom. Tražio sam odgovarajuća sredstva za informisanje više puta. Odbijen sam, najpre od Stajkovčevog prethodnika, naprednjaka Dragana Blagojevića, uz obrazloženje da nema sredstava za tu svrhu. Sada Stajkovac hoće da kaže kako pišem kritike zbog toga. A imali su para za koncert Ane Bekute i za mnoge druge stvari – navodi Zdravić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi