Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I Bog je sa Vučićem?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2014.

Autor: Jan Briza Izvor: Danas

I Bog je sa Vučićem?

„Da smo ovaj zbor držali prošle nedelje, imali bismo kišu. Danas imamo lepo vreme. To je najbolji dokaz da je i sam Bog sa nama. Naša je pobeda!“, uzviknuo je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije dr Milan Stojadinović na jednom predizbornom govoru s kraja tridesetih godina prošlog veka. S božjom pomoći ili ne - Stojadinović je pobedio.

Bog je, reklo bi se, umešao svoje prste i u predstojeće, vanredne parlamentarne izbore u Srbiji. Samo, ovog puta s rđavim, a ne lepim vremenom. Kako? Pa tako što je u subotu, uz pomoć velikog nevremena, pružio priliku neformalnom, ali stvarnom gospodaru ove zemlje, Aleksandru Vučiću, da pred TV kamerama spasava decu iz snežnih smetova kod Feketića. Taj dar s neba njegovi „spin doktori“ i najmoćniji mas-mediji koje drži pod kontrolom maksimalno su iskoristili za predizbornu kampanju.

Neko bi sad mogao da tvrdi da je u ovom slučaju bila u pitanju očigledna demonstracija demagoške zloupotrebe Javnog medijskog servisa, a isto tako i Vojske Srbije, uz čiju je pomoć Vučić izigravao heroja i tako se preporučivao potencijalnim biračima. Tu tvrdnju je teško osporiti - ako uopšte i može da se ospori. Da nevolja po Vučića bude veća, veliku senku na njegovu predizbornu kampanju baca i nekoliko primera cenzure u medijima i na internetu, pogotovo ona sa klipovima „akcije u snegu“.

U decembru prošle godine napadani su pojedini sajtovi koji su objavili vest o privilegijama kćerke guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, visoke funkcionerke SNS i bliske Vučićeve saradnice. Na udaru cenzora našle su se i neke druge po vlast neprijatne teme, i to ne samo na internetu, nego čak i u vestima medijskog javnog servisa. O propagandnim svinjarijama u korumpiranoj štampi da se i ne govori. U Vučićevu predizbornu kampanju su se uključili, svesno ili ne, čak i oni koji su imali petlju da mu se odupiru u Miloševićevo vreme, kada je to bilo mnogo opasnije nego sada. Kao da zaista veruju da je i Bog s Vučićem.

Jedno je, međutim, sigurno. Srbija, očigledno, slabo stoji sa slobodom medija, a bez slobodnih, nezavisnih medija nema fer izbora. To pravilo ne poznaje izuzetke. U pitanju je politički aksiom.

Autor je novinar iz Novog Sada

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi