Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danilović: Nemam ništa protiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2014.

Autor: J. L. Izvor: Danas

Danilović: Nemam ništa protiv

Predlog da prisustvuju ispitivanju svedoka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije podneli su specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću i advokati Rajko Danilović i Nikola Barović, koji zastupaju oštećenu porodicu, odnosno brata ubijenog novinara Jovu. Kako je Danasu potvrdio advokat Danilović, to je učinjeno mnogo ranije nego što su u utorak branioci osumnjičenih podneli zahtev postupajućem tužiocu Milenku Mandiću da dozvoli da postupak bude javan.

 

- Nemamo ništa protiv njihovog predloga i ne vidimo zašto javnost ne bi mogla da ima uvid u ovaj postupak. Kao što nije jasno ni zašto kolega Barović i ja nismo pozvani da prisustvujemo ispitivanju svedoka, posebno ako se zna da smo učestvovali u svim dosadašnjim predistražnim radnjama. Uostalom sva četvorica osumnjičenih su na krivičnoj prijavi koju sam ja podneo pre mnogo godina, kaže Danilović, dodajući da je na toj prijavi još jedino Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića.

Branioci nekadašnjeg šefa RDB Radomira Markovića, Dušan Mašić i Vladimir Marinkov, zatim advokat nekadašnjih funkcionera ove službe Milana Radonjića i Ratka Romića Zora Dobričanin Nikodinović predložili su Tužilaštvu za organizovani kriminal da novinari prisustvuju ispitivanju svedoka u slučaju Ćuruvija. Predlog je podržao i advokat Stevan Protić, koji brani Miroslava Kuraka, jedinog koji se ne nalazi u zatvorima u Srbiji, već je za njim pokrenuta međunarodna poternica. Advokati smatraju da postoje opravdani razlozi da se postupak otvori.

„Naime, od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, pa sve do sada, javnost je pokazala visok stepen interesovanja za ovaj događaj i za rasvetljavanje istog. Sve vlasti koje su se od tada do sada menjale, postavljale su sebi kao prioritet „otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva novinara Slavka Ćuruvije“. Proteklih gotovo 15 godina u medijima je objavljeno na stotine naslova - novinskih članaka, saopštenja, televizijskih priloga, emisija istraživanja, izjava raznih svedoka ili lica koja misle da mogu da daju prilog rasvetljavanju ili rešavanju ovog slučaja...

Nakon formiranja aktuelne vlade formirana je i Komisija za istraživanje ubistava novinara, čiji je predsednik novinar Veran Matić, a članovi - uglavnom novinari. Kako smo opet preko medija obavešteni, rezultati rada ove Komisije su jedan od razloga podnošenja krivičnih prijava protiv naših klijenata... Dakle, javnost je odigrala veliku ulogu u prethodnom periodu, pa želimo da aktivno prisustvuje i u narednom periodu“, navodi se između ostalog u predlogu advokata.

Tehnički problemi

Od pokretanja postupka dosad saslušani osumnjičeni, u prisustvu svih advokata, pri čemu je u slučaju Markovića bilo izvesnih tehničkih problema, pošto je to učinjeno u zatvoru u Zabeli. Od svedoka iskaz je dao Dejan Milenković Bagzi, nekadašnji pripadnik Zemunskog klana i to na okolnost svojih ranijih iskaza pred sudom. Milenković, koji uživa status zaštićenog svedoka iz procesa za ubistvo Zorana Đinđića, izjavio je da su „zemunci“ planirali likvidaciju osumnjičenih Romića i Radonjića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi