Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Oproštaj od Aleksandra Tijanića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2013.

Izvor: B. Bilbija

Oproštaj od Aleksandra Tijanića

Uz pesmu Arsena Dedića „O, mladosti”, juče je na beogradskom Novom groblju ispraćen na poslednje putovanje Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a i jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih novinara. Oproštaju od novinarskog barda, pored članova porodice, prisustvovalo je i više od hiljadu prijatelja, kolega i poštovalaca.

Među njima i ljudi iz državnog i političkog vrha: premijer Ivica Dačić, bivši predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, ministri Rasim Ljajić i Branko Ružić, predsednik SPO-a Vuk Drašković sa suprugom Danicom...

Opelo je služio vladika jegarski Porfirije, a od Tijanića govorima su se oprostili sin i ćerka Zara i Stefan Tijanić, kum Vasa Jeremić i novinar Slavoljub Slava Đukić.

– Upoznao sam ga kada je bio novinarski poletarac, početkom sedamdesetih godina. Kada su ga pitali na koje je svoje dostignuće najviše ponosan, on je odgovorio: da me ne vole, ali da me čitaju. On je zaista bio gigant u svakom pogledu. Uspevao je da ostane svoj i uvek na nogama. Toliko se trošio da mu se i srce istopilo. Smrt je u zaboravu, čovek je mrtav kada ga se niko ne seća, ali Aleksandar za to ne mora da brine – poručio je Slava Đukić, sa kojim je Tijanić radio u nedeljniku NIN.

Vladika Porfirije, naglasivši da je Tijanić imao brojne neprijatelje, rekao je da samo jedan neprijatelj ne može da se izbegne, a to je smrt.

– Smrt je strašna, jer je ona vidljivi prekid ljubavi. Aleksandar je imao odgovor na pitanje o životu i smrti. Rekao je: čekaju me Dečani. To je mesto gde je on kršten i duhovno progledao, ali i mesto Hristovo i svih naših svetitelja. Siguran sam da je Aleksandar dobio danas odgovore na sva svoja pitanja i da je srećan, a tužan jedino zbog onih koji tuguju za njim – poručio je Porfirije.

Ispred kapele u kojoj je služeno opelo za Aleksandra Tijanića, bio je postavljen veliki video-bim, za mnogobrojne poštovaoce koji nisu mogli da se u mimohodu oproste od slavnog novinara. Bilo je prisutno jako policijsko obezbeđenje, a specijalno pogrebno vozilo bilo je premalo da primi stotine venaca i buketa, pa su oni slagani u nizu pored same kapele.

Urna sa posmrtnim ostacima Aleksandra Tijanića, koji je preminuo u ponedeljak, 28. oktobra, u 64. godini, biće narednih dana položena u Aleji zaslužnih građana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi