Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izazovi najstarijeg nedeljnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 05. 2009.

Izvor: Pregled

Izazovi najstarijeg nedeljnika


Leskovac - Leskovački nedeljnik „Naša reč“ prestao je da izlazi 21. novembra prošle godine, a bivši vlasnik Nikola Dinčić je ostao dužan novinarima i ostalim članovima kolektiva jednogodišnje zarade i doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje za osam meseci – kaže Ljiljana Stojanović, koja je od pre nekoliko dana zastupnik državnog kapitala u ovoj informativnoj kući posle raskida kupoprodajnog ugovora sa Nikolom Dinčićem.

Desetak zaposlenih u Izdavačkom preduzeću „Naša reč“ ušli su pre nekoliko dana u prostorije firme sedam meseci posle prekida izlaženja lista istoga imena, čiji se prvi broj pojavio daleke 1944. godine. Stojanovićeva, koja godinama radi u ovoj redakciji kao novinar i komentator, ističe da je namera desetak novinara i službenika te nekada ugledne informativne kuće da ponovo pokrenu izlaženje lista koji ima tradiciju dugu šest i po decenija, ali je trenutno nepoznanica kakvo ih stanje u preduzeću očekuje.

- Mi i ne znamo šta smo zapravo zatekli, ali će se sve znati kada sačinimo popis tehnike, ali i saznamo pravo stanje obaveza našeg kolektiva – kaže Stojanovićeva, koja dodaje da poreska i inspekcija za privredni kriminal vrše uvid u poslovanje bivšeg vlasnika Naše reči.

Čedomir Đorđević, šef tehnike u ovoj kući kaže da i pored dobre volje radnika da naprave novi broj Naše reči posle sedmomesečne pauze, skoro da je to nemoguće, jer je od tehnike, koja je bila na zavidnom nivo, ostalo vrlo malo.

- Tehnički deo je u veoma lošem stanju, malo je računara i to je nedovoljno za izradu novina – pojašnjava Đorđević. Radnici, koji su ostali verni Našoj reči, nadaju se boljim vremenima. Očekuju da im lokalna samouprava pruži materijalnu podršku kako bi se oživeo nedeljnik koji je decenijama bio svojevrsni svedok istorije grada i čitavog juga Srbije.

- Ova kuća je mnogo puta doprinela realizaciji javnih interesa grada, ona je kulturno dobro, model komunikacije na koji su građani Leskovca navikli i lično sam zadovoljan ponovnim pokretanjem lista – kaže Svetomir Nikolić, dugogodišnji novinar Naše reči.

Informativna kuća „Naša reč“ prodata je 29. marta 2007. godine Nikoli Dinčiću, sinu dugogodišnjeg novinara te redakcije Ljubiše Dinčića, za nešto više od milion dinara. Tim parama je, u stvari, kupljeno ime i tehnika, jer je redakcija podstanar u prostorijama koje su vlasništvo grada Leskovca.

Antrfile : Zaduženost redakcije

Prema podacima Agencije za privatizaciju, pojašnjava Stojanovićeva, račun firme je u blokadi za 2,6 miliona dinara, ali dodaje da postoji opravdana bojazan da je mnogo veći i da će to otežati pojavu prvog broja Naše reči, koji svi žele da pripremaju u nadi da će se pojaviti vrlo brzo, možda već naredne nedelje.

Dušan Kocić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi