Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Maksimum i za ubice novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Maksimum i za ubice novinara


BLAGE kazne i njihov ionako nizak minimum često su bile nagrada za kriminalce umesto sredstvo koje će ih odvratiti da ikad više i pomisle na kriminal. Nacrt izmena Krivičnog zakonika, koji je uradila radna grupa Ministarstva pravde predviđa nova krivična dela, proširio je spisak ubistava za koja će se izricati najstroža kazna zatvora od 40 godina, i pooštrio je kazne za krivična dela u kojima su žrtve deca.

Jedna od najznačajnijih novina je, prema rečima državnog sekretara ovog ministarstva Slobodana Homena, ta što će 40 godina zatvora biti zaprećeno svima kojima se bude sudilo za ubistvo sudija, tužilaca i policajaca:

- Pored toga, najstroža kazna je zaprećena i optuženima za ubistvo građana koji se bave poslom od javnog značaja, odnosno profesijom koja ima povećan
rizik po njihovu vlastitu sigurnost - objašnjava Homen. - To su novinari, lekari, prosvetni radnici, advokati, veštaci, taksisti.

Radna grupa je predložila i da se pooštre sankcije za teška krivična dela koja su počinjena nad decom, kao što su silovanje i obljuba. Takođe, umesto minimalnih pet godina zatvora koliko je sada propisano zakonom, najmanja kazna za ovo delo biće - duplo veća.

Novina je i kazna za one koji budu navodili maloletnike da prisustvuju silovanju ili obljubi. Njih očekuje između šest meseci i pet godina robije, a ako to budu radili silom ili pretnjom - od jedne do osam godina.

- Nova sankcija koju predlažemo je i kućni zatvor koja je predviđena za lakša krivična dela, tj. za osuđene kojima je izrečena kazna zatvora do šest meseci - kaže naš sagovornik. - Osuđeni ne sme da napušta prostorije u kojima stanuje, a ako to samovoljno uradi jednom u trajanju od 12 časova ili dva puta u trajanju od po šest sati, sud će ostatak ove kazne zameniti kaznom zatvora.
Krivični zakonik će zabraniti i dovođenje u pitanje nezavisnost suda ili pretpostavku nevinosti okrivljenog. Novčana ili kazna zatvora od šest meseci pretiće svima koji se ogreše o ove odredbe.

TRGOVINA ORGANIMA

RADNA grupa je predložila i novo krivično delo - trgovina ljudskim organima. Lekare koji bez dozvole pacijenata ili njihovih roditelja budu uzimali delove tela radi presađivanja, ili u slučajevima kada nije nastupila smrt pacijenata, očekuje zatvor između šest meseci i tri godine.

ATENTAT

NAJSTROŽA kazna sleduje i optuženima za atentat na predsednike: države, parlamenta, vlade, Ustavnog suda, najvišeg suda u zemlji, i republičkog javnog tužioca.

E. Radosavljević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi