Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  B92: Kad nam prete, još odlučnije objavljujemo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2009.

Izvor: Borba

B92: Kad nam prete, još odlučnije objavljujemo


Uprkos pretnjama advokata „Luke Beograd“, Televizija „B92“ nije odustala od emitovanja sedme epizode iz serijala „Službena zloupotreba“ emisije Insajder.

„Takozvana upozorenja ne utiču na izmenu uređivačke politike Televizije „B92“ niti emisije Insajder“, rekla je „Borbi“ Sanda Savić, direktorka vesti „B92“. Ona je ponovila da ne postoji nikakav pravni osnov za upozorenja koja je ta medijska kuća dobijala proteklih dana.

„To su direktne pretnje i zastrašivanja. Mogu da nas tuže i mogu da demantuju informacije koje smo objavili, mogli su to da učine i odmah nakon emitovanja prve emisije iz serijala, međutim, nisu ništa preduzeli do sada. Ceo serijal emitovan je pod nazivom „Službena zloupotreba“, dakle, govori o sistemskim zloupotrebama. Nisu direktno napadnuti ti biznismeni već sistem koji im je omogućio da nelegalno posluju, što jasno pokazuje zbog čega su stigle pretnje“, objašnjava Savićeva.

Televizija „B92“ saopštila je da su zastupnici „Luke Beograd“ pre dve nedelje, na sumnje da se to preduzeće uključilo u kampanju protiv „B92“ odgovorili da nemaju ništa protiv te televizije i da je u serijalu „samo ukazano na problem sistema od kojeg svi trpe štetu“.

Direktorka vesti „B92“ očekuje da će uslediti i novi, pre svega, ekonomski pritisci.

„Podsećam da B92 već tri godine nema ni jednu jedinu reklamu najveće domaće kompanije „Delta“, i ranije smo imali finansijske pretnje. Večerašnja emisija je naš odgovor. Kad god nam neko na ovaj način preti, mi onda još odlučnije rešimo da sve objavimo. Podsećam, takođe, da smo razgovarali sa predstavnicima Luke Beograd i pre emitovanja prve epizode iz serijala „Insajder“, više puta smo im ponudili da govore u emisiji, međutim, oni su to odbili. Pružili smo im mogućnost da odgovore, odbili su i sada posle svega prete i zahtevaju da objavimo njihovu verziju priče“, rekla je juče Savićeva.

Advokati Luke Beograd poslali su, posle više od mesec dana emitovanja serijala Insajder, dva upozorenja televiziji „B92“. Oba dopisa, koja su dostavljena dan za danom, imala su naslov „Upozorenje“. U njima su advokati tvrdili da je ta televizija emitovala dezinformacije, te da Beograd ništa ne gubi zato što spornih 200 hektara nije bilo na licitaciji. Poslato upozorenja zastupnici Luke Beograd nazvali su „opomenom pred zakonom predviđene postupke“ i zahtevali su da u Insajderu budu iznesene informacije „u skladu s pravnom regulativom na koju je u dopisu ukazano“.

U serijalu „Službena zloupotreba“ otkriveno je da je budžet na samo nekoliko lokacija, i to samo u Beogradu, oštećen za iznos koji se meri milijardama evra.

Antrfile : NUNS: Sad bi i advokati da sputavaju slobodu medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je juče zbog upozorenja advokata Luke Beograd prema televiziji „B92“ povodom emisije „Insajder“. NUNS je podsetio na Zakon o javnom informisanju, koji zabranjuje ograničavanje slobode javnog informisanja pogotovo zloupotrebom prava i državnih ili privatnih ovlašćenja. „Smatramo da pismo advokata Luke Beograd upućeno B92, naslovljeno kao ‘Upozorenje povodom iznošenja neistinitih informacija u emisiji Insajder i zahtev za prestanak njihovog daljeg iznošenja’, predstavlja čin zastrašivanja novinara i medija, i direktan atak na slobodu javnog informisanja“, piše u saopštenju NUNS-a.

NUNS navodi da „Luka Beograd“, ima pravo na odgovor i pravo na ispravku i da bi te zakonske norme morale biti poznate i pravnim zastupnicima Luke Beograd i da manir upozorenja upravo zbog toga zabrinjava. „Advokati se ovim postupkom stavljaju u poziciju suda i presuđuju da je sadržaj osporene TV emisije neistinit. Još više zabrinjava to što uoči najavljenog nastavka emisije ‘Insajder’ advokati Luke sugerišu da je reč o novim dezinformacijama koje se ne smeju emitovati“, piše u saopštenju. Advokati braneći kljijenta ne smeju da ugroze slobodu novinara i javnog glasila da informišu o svim pitanjima koja su u interesu javnosti, zaključuje NUNS.

Bojana Škrnjić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi