Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EU traži ukidanje monopola
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2009.

Izvor: Danas

EU traži ukidanje monopola


DANAS SAZNAJE

Beograd - Ministarstvo kulture uskoro će početi rad na izmenama Zakona o javnom preduzeću Tanjug, saznaje Danas. Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture, ukazuje za naš list da je postojeći zakon potpuno prevaziđen, jer je usvojen još 1995. godine.

Ona dodaje da još nije formirana radna grupa koja će raditi na izmenama ovog zakona, ali da se o tome intenzivno razmišlja. Vučković-Lesendrić objašnjava da je osim radne grupe, potrebno definisati ciljeve o tome kako treba da izgleda novinska agencija. Prema njenim rečima, evropski standardi ne dozvoljavaju da agencija Tanjug ima monopol na srpskom tržištu.

Podsetimo, Zakon o Tanjugu donet je još 1995, za vreme SR Jugoslavije. Odlukom o obavljanju osnivačkih prava u javnim preduzećima, javnim ustanovama i organizacijama u kojima je osnivačka prava imala SRJ, Republika Srbija je 2006. preuzela osnivačka prava nad Tanjugom.

Inače, Ministarstvo kulture će najverovatnije danas poslati zaključke o merama pomoći medijima Vladi Srbije na razmatranje. Kako ističe Vučković-Lesendrić, ovo ministarstvo je prethodnih dana vodilo razgovore sa predstavnicima Republičke radiodifuzne agencije na kojima je odlučeno da se naknada emiterima ipak smanji, ali to, najverovatnije, neće biti za 40 odsto, kao što su predstavnici elektronskih medija zahtevali.

J. Diković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi