Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mučna slika istine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 05. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Mučna slika istine


U DOMU omladine do 30. maja biće izložene najbolje fotografije sa konkursa World press photo 2009. Jedinstvena putujuća izložba prikazuje radove pobednika godišnjeg takmičenja u novinskoj fotografiji, koje se održava širom sveta. Izložba bez greške stvara grč u stomaku: ratovi, zemljotresi, uragani, leševi, ljudska lica bez nade, u krajnjem bolu.

Scene smrti, nesreće i duboke egzistencijalne zebnje koje se uporno sele sa kraja na kraj planete, istovremeno su i udarne vesti koje love svi svetski fotoreporteri. Prva nagrada u kategoriji "General news singles" pripala je brazilskom fotoreporteru Luisu Vaskonselosu za fotografiju na kojoj se žena sa detetom u naručju odupire policijskom kordonu, tokom akcije raseljavanja bespravno podignutog naselja u okolini Manausa u Brazilu.

Vaskonselos već 35 godina radi za brazilske novine "A Critica", tokom bogate karijere prešao je Brazil uzduž i popreko, a za "Novosti" u kratkom intervjuu povodom beogradske postavke kaže:

- Nagrađenu fotografiju snimio sam u martu prošle godine. Sećam se da sam u tom momentu samo znao da imam solidan snimak koji može da bude objavljen u bilo kojim novinama u mojoj zemlji. Nisam verovao da ću sa njom toliko daleko dogurati. Pri tom mislim na nagrade koje je pobrala širom moje zemlje i u svetu.

Koju vrstu novinske fotografije negujete?

- Volim fotografije koje prikazuju akciju - konfliktne situacije ili sportske scene, jer smatram da u tim momentima uspevam da napravim najbolji snimak. Imam dosta iskustva na tom polju.

Koliko je važna novinska fotografija danas?

- Fotografija celom društvu pokazuje istinu, stvarno stanje stvari. Prisustvo medija daje ljudima osećaj sigurnosti. To pokazuje kolika je danas moć novina, magazina i televizije.

Kako se nosite sa opasnošću koju donosi vaša profesija?

- Opasnost postoji. Fotoreporteri su često na meti nasilja i prirodnih katastrofa. Ali ne možemo da mislimo na to tokom dnevne rutine. Moramo da fotografišemo, zbog novinarske odgovornosti.

Da li se nekad plašite?

- Često, ali novinarska odgovornost prevazilazi strah. Odgovornost prikazivanja stvarnosti daleko je važnija.

Šta mislite o budućnosti novina?

- Pre deset godina učestvovao sam na predavanju na kojem je rečeno da za deset godina novine neće preživeti evoluciju medija. Ipak, mislim da će se one sasvim dobro prilagoditi svim promenama. Nadam se da će novine potrajati još mnogo godina, kao što traje i fotografija.

Poznajete li srpske kolege i njihove radove?

- Ne. U Brazilu, nažalost, ne viđamo mnogo stvari iz istočne Evrope, ali voleo bih da ih upoznam.

Antrfile : KROZ SVET

World press photo je nezavisna, neprofitna organizacija sa sedištem u Amsterdamu, gde je i osnovana 1955. godine. Ove godine takmičenje je privuklo 5.508 fotografa iz 124 zemlje, 96.268 fotografija uvršteno je u takmičarsku proceduru, a izložba će biti prikazana u oko sto izložbenih prostora širom sveta. Posle Beograda izložba putuje u Sarajevo. Na ovoj javnoj prezentaciji novinske fotografije izložene su pobednička fotografija i druge nagrađene fotografije iz svake od deset takmičarskih kategorija.

B. Đorđević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi