Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaposleni iz Naše reči ponovo u redakciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2009.

Izvor: Danas

Zaposleni iz Naše reči ponovo u redakciji

Zaposleni iz Naše reči ponovo u redakciji

Leskovac - Desetak zaposlenih u leskovačkom nedeljniku Naša reč ušli su juče u prostorije firme sedam meseci posle prekida izlaženja ovog lista čiji se prvi broj pojavio daleke 1944. godine.

Akcijski fond Srbije imenovao je novinarku Ljiljanu Stojanović za zastupnika državnog kapitala, jer je sa većinskim vlasnikom Nikolom Dinčićem ugovor raskinut pre mesec i po dana.

- Naša reč prestala je da izlazi pre gotovo sedam meseci, a bivši vlasnik Nikola Dinčić nije isplatio novinarima i ostalim članovima kolektiva jednogodišnju zaradu i doprinos za penzijsko-invalidsko osiguranje za osam meseci - kaže Ljiljana Stojanović, zastupnik državnog kapitala u Našoj reči.

Ljiljana Stojanović, koja godinama radi u ovoj redakciji, ističe da je namera desetak novinara i službenika ove informativne kuće da pokrenu izlaženje lista koji ima tradiciju dugu šest i po decenija, ali je trenutno nepoznanica kakvo ih stanje u preduzeću očekuje.

- Ne znamo šta smo zapravo zatekli, ali će se sve znati kada sačinimo popis tehnike, ali i saznamo pravo stanje obaveza našeg kolektiva - veli Stojanovićeva, koja dodaje da poreska inspekcija i inspekcija za privredni kriminal vrše uvid u poslovanje bivšeg vlasnika Naše reči.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, pojašnjava Stojanovićeva, račun firme je u blokadi za 2,6 miliona dinara, ali dodaje da postoji opravdana bojazan da je mnogo veći i da će to otežati pojavu prvog broja Naše reči, koji svi žele da pripremaju u nadi da će se izaći vrlo brzo, možda već naredne nedelje.

Čedomir Đorđević, šef tehnike u ovoj kući, kaže da je to, i pored dobre volje radnika da naprave novi broj Naše reči posle sedmomesečne pauze, skoro nemoguće, jer je od tehnike, koja je bila na zavidnom nivou, ostalo vrlo malo.

- Tehnički deo je u veoma lošem stanju, malo je računara i to je nedovoljno za izradu novina - pojašnjava Đorđević.Radnici koji su ostali verni Našoj reči nadaju se boljim vremenima. Očekuju da im lokalna samouprava pruži materijalnu podršku kako bi se oživeo nedeljnik koji je decenijama bio svojevrsni svedok istorije grada i čitavog juga Srbije.- Ova kuća je mnogo puta doprinela realizaciji javnih interesa grada, ona je kulturno dobro, model komunikacije na koji su građani Leskovca navikli i lično sam zadovoljan ponovnim pokretanjem lista - kaže Svetomir Nikolić, dugogodišnji novinar Naše reči.

Antrfile : Podstanari

Informativna kuća Naša reč prodata je 29. marta 2007. godine Nikoli Dinčiću, sinu dugogodišnjeg novinara te redakcije Ljubiše Dinčića, za nešto više od miliona dinara. Tim novcem je, u stvari, kupljeno ime i tehnika, jer je redakcija podstanar u prostorijama koje su vlasništvo grada Leskovca.

D. Kocić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi