Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštita statusa novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2009.

Izvor: NIN

Zaštita statusa novinara


Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije


Ljiljana Smajlović, nekadašnja glavna i odgovorna urednica „Politike" i novinarka NIN-a, izabrana je za predsednicu Udruženja novinara Srbije. Na Izbornoj skupštini UNS-a u Vrnjačkoj Banji za Ljiljanu Smajlović glasalo je 195 od ukupno 255 članova sa pravom glasa, dok je njen protivkandidat Đuro Bilbija dobio 52 glasa.

Skupštinu je obeležio i protest Udruženja veterana i Društva novinara Vojvodine koji su naveli da nije ispoštovana izborna procedura, te da kandidati nisu predstavili svoj program.

- Dnevnim redom nije bilo predviđeno predstavljanje programa kandidata. Niko to nije ni predložio. Uostalom, za razliku od mene, protivkandidat Đuro Bilbija podelio je članstvu svoj promotivni materijal pre početka sednice. Nisam učestvovala u pripremi rada Izborne skupštine, ali mi se rezultat glasanja čini ubedljivim argumentom u prilog regularnosti postupka - kaže Ljiljana Smajlović.

Šta će biti vaš glavni zadatak?

- Glavni problem medija u Srbiji je to što poslovni model koji koristimo doživljava krah i na bogatom Zapadu, odakle smo ga preuzeli. Naši političari i ekonomski stručnjaci još se nisu oporavili od šoka što Zapad nacionalizuje banke koje mi tek što smo rasprodali strancima. Zato moramo da ih nateramo da primete kako strane vlade pomažu svojim medijima. Ako Amerikanci razmišljaju o tome da novine treba proglasiti za javna dobra i izuzeti ih od obaveze da vlasnicima stvaraju profit, što je radikalan zaokret u odnosu na tamo vladajuće dogme, onda valjda možemo i mi da tragamo za novim ekonomskim i socijalnim merama u industriji bez koje nema demokratije. Hoću reći da će UNS u narednom periodu morati, pre svega, da se bavi položajem medijske industrije u uslovima ekonomske krize, i zaštitom statusa, plata i radnih mesta novinara.

P. Đ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi