Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  World press photo prvi put u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2009.

Izvor: Danas

World press photo prvi put u Srbiji


Umetnost, angažovanost, provokativnost, ključne su reči za izložbu svetske novinarske fotografije World press photo, koja će prvi put biti predstavljena u Srbiji, od 16. do 30. maja u beogradskom Domu omladine.

Postavku čine 185 nagrađenih fotografija u deset kategorija, koje obuhvataju vesti sporta, prirode, društva i drugih oblasti. Izložba je rezultat takmičenja nezavisnog udruženja World press photo, osnovanog 1955, u cilju promovisanja rada fotoreportera.

Na konkursu koje ovo Udruženje, inače, organizuje svake godine, ovoga puta nadmetalo se 6.000 fotografa iz 125 zemalja sa 100.000 radova. Izložba je premijerno predstavljena u Amsterdamu, a njeno prikazivanje na domaćem terenu inspirisaće, veruju organizatori, mlađe generacije da se bave novinarskom fotografijom i pomoći da se poznavanje fotografije u Srbiji podići na viši nivo.

Ambasador Holandije u Srbiji, Ronald van Dartel rekao je juče da fotografija predstavlja snažno vizuelno sredstvo komunikacije i da je njen značaj veliki i sa umetničkog i medijskog stanovišta. On je istakao da mu je izrazito drago što ovu izložbu, Ambasada Kraljevine Holandije organizuje u saradnji sa DOB i misijom OEBS u Srbiji, koja igra posebno važnu ulogu u razvoju srpskog medijskog pejzaža.

Pravni savetnik za slobodu medija Miroslav Janković, najavio je prateći program izložbe - debatu na kojoj će učestvovati Veran Matić, Dejan Anastasijević, Vukašin Obradović i drugi, kao i dva predavanja na FPN i Fakultetu medija i komunikacija Singidunum.

A. Ćuk

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi