Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hag udara i na Pres?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2009.

Izvor: Pres

Hag udara i na Pres?!


BEOGRAD - Tužilaštvo Haškog tribunala najozbiljnije razmatra mogućnost podizanja optužnice protiv glavnog urednika Presa Dragana J. Vučićevića zbog nepoštovanja suda! Za ovo „krivično delo“ zaprećena je kazna od čak 100.000 evra i sedam godina zatvora! Razlog za tužbu jeste objavljivanje transkripata prisluškivanih razgovora komandanta OVK Fatmira Ljimaja koje je on, tokom 2003.godine, vodio iz haškog pritvora!

Kako saznajemo, glavni haški tužilac Serž Bramerc tokom svoje prekjučerašnje posete Beogradu od srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića zatražio je objašnjenje o objavljivanju transkripata u Presu.Tužilac Bramerc je rekao da će, kada se potvrdi autentičnost transkripata, biti razmotrena mogućnost podizanja optužnice protiv glavnog urednika Presa zbog nepoštovanja suda!

Obavešteni izvori Presa kažu da je tužilac Serž Bramerc već pokrenuo internu istragu u Hagu kako bi pronašao krticu koja je Pressu dostavila transkripte, a od srpskog tužilaštva je zatražio da povede široku istragu u Srbiji.

Pritisak na srpske medije

Zvanično, juče niko, ni u Haškom tribunalu, ni u srpskom tužilaštvu, nije hteo da komentariše najavu podizanja haške optužnice protiv Presa. Ipak, sva naša saznanja su nam potvrđena u više nezavisnih, sasvim pouzdanih izvora.

Advokat Ljubiša Živadinović, koji u Hagu brani generala Nebojšu Pavkovića, kaže da je „najava podizanja haške optužnice“ otvoren pritisak Haga na medije u Srbiji:

- Oni nemaju osnova da pokreću istragu i dižu optužnicu protiv urednika Presa. Ali, nemojte se iznenaditi ako vas ovih dana „ljubazno zamole“ da im kažete od koga ste ih dobili. Njima je jako bitno da saznaju ko je krtica u njihovim redovima. Inače, ovo je otvoren pritisak Tribunala na novinare u Srbiji! Očigledno je da im jako smeta nešto iz tih dokumenata koje ste vi objavili. Mislim da je u pitanju onaj deo koji se odnosi na „pripremu“ oslobađajuće presude. Uostalom, kako je moguće da advokati pre početka procesa obećavaju da će Ljimaj biti slobodan - priča Živadinović.

Toma Fila, advokat koji u Hagu brani Nikolu Šainovića, tvrdi da Hag nema zakonskih osnova da optuži Pres.

- Bramerc nema razloga da bude „zainteresovan“ za Pres! Vi niste dužni da otkrijete izvor koji vam je dostavio te transkripte, ako to ne želite. Vi ste samo radili svoj posao - komentariše Fila.

I Borivoje Borović, advokat jedinog Srbina koga je Hag oslobodio, Miroslava Radića, kaže da nema ni govora o tome da je Pres odgovoran zbog nepoštovanja tog suda.

- Tu nema vaše odgovornosti jer transkripti razgovora u Ševeningenu nemaju oznaku poverljivosti. Dakle, mogli ste slobodno da ih objavite. Svaki pritvorenik u Hagu je preko advokata obavešten da mu se razgovori slušaju... -dodaje Borović.

Podrška UNS-a i NUNS-a

Udruženje novinara Srbije otvoreno se juče suprotstavilo pritiscima Haga na Pres i medije u Srbiji.

- Pre nekoliko meseci smo saznali da je haški tužilac kritikovao srpsku vlast zbog toga što se jedan lik iz serije „Rođak sa sela“, emitovane na Javnom servisu, nije o Haškom sudu izražavao sa odgovarajućim strahopoštovanjem. Sada se haškom tužiocu, kako saznajemo, ne dopada to što je Press došao u posed Ljimajevih transkripata. U oba ova slučaja reč je o pritisku haškog tužioca na srpske vlasti... - kaže za Pres predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Ona dodaje da je Press dobro postupio kada je objavio Ljimajeve transkripte.

-  Čini mi se da je i u slučaju Presa državni tužilac odlično reagovao, zahtevom da Haško tužilaštvo prvo ispita da li su transkripti koje je Pres objavio autentični. Ukoliko jesu, Pres je, po mojoj oceni, postupio u interesu prava javnosti da zna. Ako Tužilaštvo pokrene istragu protiv Pressa, biće potrebno da srpska javnost brani pravo svoje štampe da dalje istražuje tezločine - naglašava ona.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da Pres ima pravo da ne otkriva izvor od koga je dobio transkripte.

- To što Tužilaštvo, kako kažete, traži da se ispita ovaj slučaj, to je njegovo pravo. Ono se verovatno tako brani. A ono što vam mi savetujemo jeste da neotkrivate od koga ste ih dobili. I ako su oni autentični, onda predstavljaju dragocen dokument... - rečeno nam je u NUNS-u.

Antrfile : Sve haške tužbe protiv novinara iz bivše Jugoslavije

Prema članu 77 Pravilnika Haškog tribunala, za nepoštovanje suda može se izreći kazna od jedne do sedam godina zatvora, ili novčana kazna u iznosu od 100.000 evra, a moguće je izreći i obe kazne! Do sada je po ovom osnovu optuženo četvoro novinara sa teritorije bivše Jugoslavije. U aprilu 2003. godine Hag je podigao optužnicu protiv urednika podgoričkog lista „Dan“ Duška Jovanovića. On je optužen da je objavio identitet zaštićenog svedoka koji je 17. jula 2002. svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću. Suđenje Jovanoviću nije završeno jer je on ubijen u maju 2004. U septembru 2005. godine Haški tribunal optužio je hrvatske novinare, Josipa Jovića i Marijana Kržića iz „Slobodne Dalmacije“ i „Hrvatskog slova“, zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka u postupku protiv generala hrvatske vojske Tihomira Blaškića. Suđenje još nije završenon. U maju 2005. godine prištinski novinar Baton Hadžiju zbog nepoštovanja Haškog tribunala osuđen je na novčanu kaznu od 7.000 evra. U tekstu koji je Hadžiju napisao u decembru 2004. godine, on je identifikovao zaštićenog svedoka koji je svedočio na suđenju Ramušu Haradinaju.

S. Vojinović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi