Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u Srbiji su na meti tajkuna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 05. 2009.

Izvor: Blic

Mediji u Srbiji su na meti tajkuna

Mediji u Srbiji su na meti tajkuna

Svetski dan slobode štampe Srbija je dočekala kao zemlja u kojoj su mediji „delimično slobodni” jer se od ukupno 195 ocenjenih zemalja našla na neslavnom 83. mestu na listi koju je napravila organizacija „Fridom haus”.

Sedma sila sve je neslobodnija u poslednjih sedam godina u celom svetu, a naročito u regionu Centralne i istočne Evrope, zaključak je ovog istraživanja koje je sprovela američka nevladina organizacija „Fridom haus”.

Svetski dan slobode štampe koji bi trebalo da podseti na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu Srbija je dočekala i sa tri nerešena ubistva novinara. Kulturolog Ratko Božović ističe da se po slobodi medija prepoznaje sloboda čitavog društva i dodaje da su mediji kod nas na meti tajkuna.

- Da je bilo političke volje do sada se moglo vrlo lako odgovoriti na pitanja ko je ubio naše novinare, jer svi znamo da je to uradila tadašnja vlast. Međutim, pošto i u sadašnjoj vlasti ima ljudi iz tog doba, stvari se nerešavaju - kaže za „Blic” Božović.

Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara (NUNS), kazala je juče da postoje objektivni razlozi zbog kojih je Srbija ocenjena kao zemlja sa delimičnom slobodom medija i dodala da je u poslednjih godinu dana bilo dosta pritisaka i pretnji na novinare.

- Ako im se ne sviđa ono što se napiše, onda im prete, oduzimaju akreditacije -ističe Gaće.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da žalbe kojima mu se obraćaju novinari pokazuju „da im se uskraćuju čak i one informacije koje vlast, po zakonu i kriterijumu demokratskog društva, duguje najširoj javnosti i bez ikakvog posebnog zahteva”.

Pojedine nevladine organizacije ocenile su da mediji dočekuju Svetski dan slobode štampe u tmurnom okruženju jer je od početka godine u svetu već ubijeno 22 novinara. Svetska asocijacija novina podsetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom sveta u 2008, navodeći da ih je 70 ubijeno, 673 uhapšeno, a 125 zadržano u zatvoru.

U Srbiji su novinarska udruženja i Ministarstvo kulture ponovo apelovali na nadležne da reše ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Na vrhu rang-liste istraživanja o medijskim slobodama su Island, Finska, Norveška, Danska, Švedska i Nemačka. Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, jedino Slovenija nije u kategoriji „delimično slobodnih zemalja” jer je zauzela 49. mesto. Iza Srbije su Bosna i Hercegovina koja deli 98. mesto. U izveštaju se ističe da samo 17 odsto svetske populacije živi u zemljama koje uživaju slobodu medija.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je Svetski dan slobode štampe 1993. godine u cilju podsećanja na pravo na slobodu izražavanja, ali i na hrabre novinare koji su tokom izveštavanja poginuli, ubijeni ili su završili u zatvoru.

Antrfile : Ekonomski pritisak

Ekonomska kriza će umnogome ograničiti ionako „delimičnu slobodu” medija u Srbiji jer će se sve više ustezati da objave nepopularne tekstove o velikim oglašivačima, procenjuju stručnjaci. Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije” tvrdi da će ova vrsta pritiska u vremenima koja dolaze biti možda i jača od onoga koji na novinare vrše političari. - Ako se smanje potencijalni izvori finansiranja, a smanjiće se, oni koji raspolažu novcem a to su oglašivači imaće sve više mogućnosti da utiču na redakcije - objašnjava on.

Gromoglasna tišina

U Pionirskom parku u Beogradu juče je, na Svetski dan slobode medija, održana akcija „Pet minuta gromoglasne tišine” kao upozorenje na sve lošiji položaj zaposlenih u medijima u Srbiji. - Od 3. maja prošle godine do danas novinari i medijske kolege su najviše bili izloženi napadima i pretnjama od petooktobarskih promena 2000. godine - ističe Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije. Akciju, simbolično zakazanu za 11.55, kod Spomenika čitaocu novina organizovalo je Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SNS).

J. Aleksić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi