Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Politička smena ili uređivački propusti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 04. 2009.

Politička smena ili uređivački propusti


NOVI KNEŽEVAC: Direktorka JP Centar za informisanje Novi Kneževac (CINK) Zorica Urošev smenjena je po hitnom postupku na jučerašnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Novi Kneževac, uz obrazloženje predsednika opštine Dragana Babića (DS) i Opštinskog veća da je razrešenje sa dužnosti usledilo zbog tendenciozne uređivačke politike koja dovodi do opšteg nezadovoljstva građana i nesposobnosti da profitabilno vodi preduzeće, kao i zbog nedostatka vizije programskog i uređivačkog razvitka.

Neposredan povod za razrešenje direktorke Urošev je poslednji broj „Novokneževačkih novina”, objavljen u četvrtak 23. aprila, uoči izbora za članova savete mesnih zajednica u ovoj opštini održanihu nedelju 26. aprila, u kojem je na na prvoj strani objavljen predizborni oglas Saveza vojvođanskih Mađara.

Smenjivanje direktorke JP CINK obavljeno je glasovima odbornika vladajuće koalicije „Za evropski Novi Kneževac” (DS, G17plus i LSV) i „Mađarske koalicije Ištvan Pastor”, protiv je glasao jedan odbornik DSS-a, dok su odbornici SRS-a bili uzdržani.

Uz istovetno izjašnjavanje za v.d. direktora JP CINK imenovan je inženjer elektrotehnike i dopisnik nedeljnika na mađarskom „Het nap” Deže Čejtei iz Banatskog Aranđelova.

Razrešena direktorka Zorica Urošev, koja je dužnost obavljala tri godine i kao novinar radi 23 godine, smatra da je po sredi politički dogovor DS-a i SVM-a i da je sve izrežirano, jer je prilikom formiranja opštinske vlasti, JP CINK pripao MK. Zbog predizbornog oglasa niko ništa nije zamerio SVM-u, ali smenjena direktorka tvrdi da je, po objavljivanju poslednjeg broja „Novokneževačkih novina”, predsednik opštine Babić ustvrdio da je u pitanju koordinirana akcija nje i SVM-a.

Ona tvrdi da je suština da je SVM na rukovodeće mesto u JP CINK želeo da dovede svog čoveka, a da je prva strana novina bila samo povod za njenu smenu. Na poslednjoj strani i jednoj unutrašnjoj je objavljen predizborni oglas demokrata. Ljudi ovu smenu doživljavaju kao nešto ružno i na nacionalnoj osnovi, a mnogim Novokneževčanima smeta što se u novinama našao i mađarski naziv Novog Kneževca Terekkaniža kaže Urošev.

Predsednik opštine Dragan Babić uizjavi za naš list odbacuje tvrdnje da je u pitanju politička smena, nego da je razlog uređivačka politika „Novokneževačkih novina” i da nije samo poslednji broj novina bio razlog za smenu.

M. Mitrović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi