Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropski komesar: Platforma „X“ preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2023.

Autor: Fonet Izvor: Cenzolovka

Evropski komesar: Platforma „X“ preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton upozorio je američkog milijardera i vlasnika društvene platforme Iks, bivši Tviter, Ilona Maska da je ta platforma preplavljena dezinformacijama o ratu u Izraelu, što je protivno pravnim okvirima Evropske unije.

Nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael, imamo indicije da se vaša platforma koristi za širenje nelegalnog sadržaja i dezinformacija u EU. Da vas podsetim da postoje veoma precizne obaveze uređivanja sadržaja prema Zakonu o digitalnim uslugama, naveo je Breton u pismu Masku, prenosi Demostat.

Breton, koji je i zadužen za digitalnu tranziciju, precizirao je da mediji i organizacije civilnog društva masovno izveštavaju da na Iks platformi o ratu u Izraelu kruže dezinformacije i lažne i manipulisane slike, na primer iz nekih drugih sukoba ili čak iz video igrica.

Pozvao je Maska da bude „izuzetno transparentan i jasan o tome koji sadržaj je dozvoljen” i dodao da mora dosledno da sprovodi zacrtanu poslovnu politiku, što je „posebno važno kada je reč o nasilnom i terorističkom sadržaju” koji „očigledno kruži” na mreži Iks.

U pismu, koje je objavljeno na društvenoj mreži Iks, takođe se ukazuje da su nadležni evropski organi već uputili upozorenja.

Slična reakcija iz evropskih institucija upućena je i vlasniku kompanije Meta Marku Zakerbergu, zbog nemogućnosti da kontroliše širenje dezinformacija na društvenoj mreži Fejsbuk.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi